Kruche ciasteczka pełnoziarniste bez jajek

Większość dzieci lubi ciasteczka, ale nie wszystkie dzieci mogą jeść jajka. Jajka, które stanowią jedne z głównych składników kruchych ciasteczek. Dla wszystkich, którzy nie mogą jeść jajek, zamieszczam dzisiaj przepis na ekspresowe i oczywiście pyszne kruche ciasteczka pełnoziarniste bez jajek wykonane na bazie pełnoziarnistej mąki orkiszowej i mąki z samopszy!

Kruche ciasteczka pełnoziarniste bez jajek

Ciasteczka są słodzone ksylitolem, w związku z tym idealnie nadają się dla osób chorujących na cukrzycę.

Kruche ciasteczka pełnoziarniste bez jajek

Przeznaczenie:

Ciasteczka nadają się dla dzieci powyżej roku, ponieważ zawierają ksylitol. W większej ilości możesz je podać dopiero dziecku powyżej 2 lat.

Składniki:

  • 100 g mąki orkiszowej razowej o typie przemiału 2000
  • 50 g mąki pełnoziarnistej z samopszy
  • ½ kostki masła
  • 50g ksylitolu (dwie pełniejsze łyżki)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka śmietany 18 %

Przygotowanie:

  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj kawałki zimnego masła, ksylitol, sól i śmietanę.
  2. Szybko zagnieć ciasto.
  3. Ciasto rozwałkuj na grubość ok 0.5cm i wykrój foremką ciasteczka.
  4. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C (góra – dół)
  5. Ciasteczka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok 15 minut na ciemnozłoty kolor.

Jeśli podoba Ci się mój przepis na kruche pełnoziarniste ciasteczka bez jajek…

Jeśli podobał Ci się mój przepis na zdrowy deser dla dzieci, koniecznie zajrzyj na mój profil @mamprzepis_pl, który prowadzę na Instagramie. Codziennie dziele się tam moimi propozycjami potraw dla niemowląt i dzieci!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *