W tym roku mazurek przygotowałyśmy na spodzie migdałowo-orkiszowym. Nasz migdałowy mazurek przygotowałam bez dodatku cukru, a kajmak tak jak zwykle zrobiłam z daktyli i mleczka kokosowego.

Migdałowy mazurek bez cukru
Przeznaczenie:
Kruchy spód mazurka nie zawiera żadnej substancji słodzącej, a kajmak przygotowany jest na bazie daktyli, w związku z tym ciasto możesz podać w małej ilości (do spróbowania) już rocznemu dziecku zamiast tradycyjnego mazurka.
Składniki:
Na kruche ciasto:
- 50 g mąki migdałowej ja używam tej
- 150 pełnoziarnistej mąki orkiszowej ja używam tej
- 100 g masła
- szczypta soli
- 1 łyżka ksylitolu (opcjonalnie)
- 2 żółtka
Na wegański kajmak:
- 5 łyżek mleczka kokosowego
- 1 filiżanka suszonych daktyli
- odrobina soli morskiej (u niemowląt pomiń)

Przygotowanie:
- Do miski wsyp mąkę migdałową i pełnoziarnistą mąkę orkiszową, następnie dodaj pokrojone w kostkę masło, jajko i ksylitol (opcjonalnie), wszystko dokładne zagnieć i wstaw do lodówki na minimum godzinę.
- Ciasto rozprowadź na blaszce, posmarowanej wcześniej masłem, następnie mazurek piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut.
- W międzyczasie przygotuj wegański kajmak. Daktyle zalej wrzątkiem, następnie po 20 minutach odlej z nich wodę, dodaj 5 łyżek mleczka koksowego i zmiksuj na jednolitą masę.
- Ostudzonego mazurka posmaruj kajmakiem i podawaj.
Jeśli podobał Ci się mój przepis na migdałowy mazurek bez cukru…
koniecznie zajrzyj na mój profil mamprzepis_pl, który prowadzę na Instagramie. Codziennie dziele się tam moimi propozycjami zdrowych potraw dla dzieci i reszty rodziny. Znajdziesz tam również recenzje naszych ulubionych książek dla dzieci.