Migdałowy mazurek bez cukru

W tym roku mazurek przygotowałyśmy na spodzie migdałowo-orkiszowym. Nasz migdałowy mazurek przygotowałam bez dodatku cukru, a kajmak tak jak zwykle zrobiłam z daktyli i mleczka kokosowego.

Migdałowy mazurek bez cukru

Migdałowy mazurek bez cukru

Przeznaczenie:

Kruchy spód mazurka nie zawiera żadnej substancji słodzącej, a kajmak przygotowany jest na bazie daktyli, w związku z tym ciasto możesz podać w małej ilości (do spróbowania) już rocznemu dziecku zamiast tradycyjnego mazurka.

Składniki:

Na kruche ciasto:

  • 50 g mąki migdałowej ja używam tej
  • 150 pełnoziarnistej mąki orkiszowej ja używam tej
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżka ksylitolu (opcjonalnie)
  • 2 żółtka

Na wegański kajmak:

  • 5 łyżek mleczka kokosowego
  • 1 filiżanka suszonych daktyli
  • odrobina soli morskiej (u niemowląt pomiń)

Przygotowanie:

  1. Do miski wsyp mąkę migdałową i pełnoziarnistą mąkę orkiszową, następnie dodaj pokrojone w kostkę masło, jajko i ksylitol (opcjonalnie), wszystko dokładne zagnieć i wstaw do lodówki na minimum godzinę.
  2. Ciasto rozprowadź na blaszce, posmarowanej wcześniej masłem, następnie mazurek piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut.
  3. W międzyczasie przygotuj wegański kajmak. Daktyle zalej wrzątkiem, następnie po 20 minutach odlej z nich wodę, dodaj 5 łyżek mleczka koksowego i zmiksuj na jednolitą masę.
  4. Ostudzonego mazurka posmaruj kajmakiem i podawaj.

Jeśli podobał Ci się mój przepis na migdałowy mazurek bez cukru…

koniecznie zajrzyj na mój profil mamprzepis_pl, który prowadzę na Instagramie. Codziennie dziele się tam moimi propozycjami zdrowych potraw dla dzieci i reszty rodziny. Znajdziesz tam również recenzje naszych ulubionych książek dla dzieci.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *