Ciasteczka owsiane

Wczoraj postanowiliśmy całą naszą rodziną wybrać się na spacer po ogrodach Pałacu w Wilanowie i nie byłabym oczywiście sobą, gdybym nie zebrała ze sobą naszych ulubionych ciastek owsianych 😊
Ciasteczka owsiane z tego przepisu robi się niezwykle łatwo i szybko, co więcej takie ciasteczka idealnie nadają się jako przekąska na wynos!

Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane

Przeznaczenie:

Ciasteczka owsiane ze względu na ksylitol w składzie w małej ilości nadają się dla dzieci po 12 miesiącu życia. W większej ilości możesz je podać dopiero dziecku powyżej 3 lat.

Składniki:

  • 3 łyżki mąki orkiszowej typu 1050
  • 2 jajka
  • 80 g masła klarowanego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenie
  • 200 g płatków owsianych
  • szczypta wanilii
  • 4 łyżki ksylitolu

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni C (góra-dół), następnie do miski wsyp płatki owsiane, przesianą przez sitko mąkę, ksylitol i proszek do pieczenia, następnie rozpuść masło klarowane. Ja zazwyczaj rozpuszczam masło w małym naczyniu żaroodpornym, które umieszcza na chwilę w rozgrzewającym się piekarniku. Do miski wlej roztopione masło klarowane i dokładnie wymieszaj, następnie dodaj jajka i dokładnie wymieszaj.
  2. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładaj ciastka łyżką stołową. Jedna łyżka to jedno ciastko, masę formuj w kulkę i delikatnie spłaszczaj, następnie ciastka owsiane piecz przez  ok 20 minut, aż ciastka się zarumienią.

Jeśli podobał Ci się mój przepis na ciasteczka owsiane

koniecznie zajrzyj na mój profil mamprzepis_pl, który prowadzę na Instagramie. Codziennie dziele się tam moimi propozycjami potraw dla niemowląt i dzieci!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *