Wczoraj postanowiliśmy całą naszą rodziną wybrać się na spacer po ogrodach Pałacu w Wilanowie i nie byłabym oczywiście sobą, gdybym nie zebrała ze sobą naszych ulubionych ciastek owsianych 😊
Ciasteczka owsiane z tego przepisu robi się niezwykle łatwo i szybko, co więcej takie ciasteczka idealnie nadają się jako przekąska na wynos!

Ciasteczka owsiane
Przeznaczenie:
Ciasteczka owsiane ze względu na ksylitol w składzie w małej ilości nadają się dla dzieci po 12 miesiącu życia. W większej ilości możesz je podać dopiero dziecku powyżej 3 lat.
Składniki:
- 3 łyżki mąki orkiszowej typu 1050
- 2 jajka
- 80 g masła klarowanego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenie
- 200 g płatków owsianych
- szczypta wanilii
- 4 łyżki ksylitolu
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 170 stopni C (góra-dół), następnie do miski wsyp płatki owsiane, przesianą przez sitko mąkę, ksylitol i proszek do pieczenia, następnie rozpuść masło klarowane. Ja zazwyczaj rozpuszczam masło w małym naczyniu żaroodpornym, które umieszcza na chwilę w rozgrzewającym się piekarniku. Do miski wlej roztopione masło klarowane i dokładnie wymieszaj, następnie dodaj jajka i dokładnie wymieszaj.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładaj ciastka łyżką stołową. Jedna łyżka to jedno ciastko, masę formuj w kulkę i delikatnie spłaszczaj, następnie ciastka owsiane piecz przez ok 20 minut, aż ciastka się zarumienią.
Jeśli podobał Ci się mój przepis na ciasteczka owsiane
koniecznie zajrzyj na mój profil mamprzepis_pl, który prowadzę na Instagramie. Codziennie dziele się tam moimi propozycjami potraw dla niemowląt i dzieci!