Wydawało mi się, że Tłusty Czwartek 2022 wypada pod koniec stycznia, w związku z tym razem z córką zabrałyśmy się za przygotowanie zdrowych wypieków, którymi będziemy mogły poczęstować swoich bliskich w Tłusty Czwartek. Okazało się, że trochę się pomyliłam i Tłusty Czwartek, jest dopiero za miesiąc, ale dla nas to nawet lepiej! Dzięki temu, że mamy więcej czasu uda nam się przygotować więcej zdrowych przepisów na Tłusty Czwartek, którymi będę mogła się później z Wami podzielić! Na pierwszy ogień poszły faworki. Razem z moją małą pomocnicą przygotowałyśmy bezglutenowe faworki z piekarnika na bazie mąki owsianej, które są idealne dla dzieci! Takie faworki nadają się również dla niemowląt. Wystarczy, że podczas przygotowania ciasta na faworki pominiesz, sól i nie będziesz posypywać ich ksylitolem, ani polewać miodem.
Bezglutenowe faworki z piekarnika
Przeznaczenie:
Faworki owsiane zawierają tylko łyżkę cukru koksowego dlatego, można podawać je już starszym niemowlakom, powyżej 10 miesiąca. Jeśli zdarza Ci się od czasu do czasu podawać niemowlakowi słodkie bułeczki, czy herbatniki, te faworki będą dla dziecka zdecydowanie zdrowsze, ponieważ zawierają bardzo mało cukru i mąkę owsianą, która jest bardzo wartościowa.
Składniki:
- 100 g mąki owsianej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli (u niemowląt pomiń)
- 1 czubata łyżka ksylitolu/erytrolu/syropu daktylowego
- 35g masła
- 2 żółtka
- 4 łyżki gęstej śmietany 18%
- dodatkowo – 1 łyżeczka ksylitolu (zmielona na cukier puder) lub miód do polania (u niemowląt pomiń)
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wrzuć do miski i zagnieć na jednolite ciasto. Ciasto podziel na 4 części. Każdą część rozwałkuj i wycinaj paseczki.
- Jeśli jest taka potrzeba, podczas wałkowania podsypuj stolnicę mąką ziemniaczaną.
- Nie wywijałam ciasta, jak robi się to w przypadku tradycyjnych faworków, bo ciasto nie jest tak plastyczne, jak to przygotowane na bazie mąki pszennej. Rwie się i nieestetycznie wygląda, ale za to świetnie smakuje!
- Faworki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra – dół) przez około 10 minut, aż się zarumienią. Im cieńsze i im mniejsze faworki, tym krótszy czas pieczenia. Czas pieczenia może wahać się nawet od 8 do 15 minut.
Jeśli podoba Ci się mój przepis na bezglutenowe faworki z piekarnika dla dzieci i dorosłych…
koniecznie zajrzyj na mój profil @mamprzepis_pl, który prowadzę na Instagramie. Codziennie dziele się tam propozycjami zdrowych potraw dla całej rodziny.