W weekend po raz pierwszy piekłyśmy razem z córką bezglutenowe ciasto migdałowe z jabłkiem. Ciasto po upieczeniu wygląda trochę, jak biszkopt, więc myślę, że w przyszłości na bazie tego przepisu spróbuje upiec, również tort. Ciasto jest całkowicie bezglutenowe, a do jego posłodzenia użyłam tylko dwóch łyżek ksylitolu. Jest to idealne zdrowe ciasto dla całej rodziny zarówno dla dzieci, jak i dla osób szukających przepisów na keto ciasto.
Bezglutenowe migdałowe ciasto z jabłkiem
Przeznaczenie:
Ciasto w małej ilości nadaje się dla dzieci powyżej roku. Sprawdzi się jako zdrowa, słodka przekąska dla starszego dziecka i reszty rodziny.
Składniki:
- 160 g mąki migdałowej
- 1 jabłko
- 4 jajka
- 3 łyżki ksylitolu (ja używam tego)
- Garść płatków migdałowych (używam tej)
- 1/3 łyżeczki wanilii (używam tej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
Przygotowanie:
- Do dwóch osobnych misek oddziel białka od żółtek, następnie do żółtek dodaj ksylitol i wanilie. Ubijaj do momentu, aż masa zgęstnieje, następnie do ubitej masy dodaj mąkę migdałową, proszek do pieczenia i łyżeczkę soku z cytryny.
- Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Do masy z żółtek dodaj ubitą pianę i delikatnie mieszaj po każdej łyżce.
- Blachę (20 × 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę.
- Na wierzchu ułóż obrane i pokrojone w cienkie plasterki jabłko, następnie posyp cynamonem cejlońskim i płatkami migdałów.
- Ciasto piecz w 170 stopniach przez ok. 38 minut.
Jeśli podoba Ci się mój przepis na bezglutenowe migdałowe ciasto z jabłkiem …
Jeśli podobał Ci się mój przepis na keto ciasto, koniecznie zajrzyj na mój profil @mamprzepis_pl, który prowadzę na Instagramie. Codziennie dziele się tam moimi propozycjami potraw dla całej rodziny.