Domowe biszkopty bez cukru dla dzieci

Jakie ciasteczka najbardziej zapadły Wam w pamięci z dzieciństwa? Mnie zdecydowanie biszkopty. W dzieciństwie jadłam głównie biszkopty sklepowe, które nie należą do najzdrowszych. Wykonane z białej mąki pszennej, słodzonej cukrem i z masą jajeczną zamiast jajek. Teraz kiedy jestem mamą, też serwuje mojej córce biszkopty, ale tylko te domowe w nieco zdrowszej odsłonie. Biszkopty staram się przygotowywać na bazie różnych mąk. Jakiś czas temu zamieszczałam tu przepis na biszkopty na bazie mąki ryżowej, dzisiaj chciałabym polecić Wam przepis na domowe biszkopty orkiszowe bez cukru słodzone ksylitolem, które idealnie nadają się dla dzieci.

Domowe biszkopty bez cukru dla dzieci

Jeśli nie jecie glutenu tutaj znajdziecie przepis na pyszne biszkopty bezglutenowe z mąki ryżowej.

Domowe biszkopty bez cukru dla dzieci

Przeznaczenie:

Biszkopty nadają się dla dzieci powyżej 2 roku życia, ponieważ są słodzone ksylitolem. W małej ilości możesz podać je dziecku powyżej roku.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 3 płaskie łyżki ksylitolu (używam zawsze tego ksylitolu)
  • 2 czubate łyżki mąki orkiszowej typu 1050
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki prawdziwej wanilii (ja używam tej ekologicznej wanilii)
  • szczypta soli morskiej

Przygotowanie:

  1. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, nie przerywając miksowania, stopniowo dodawaj do piany ksylitol (łyżka po łyżce), a gdy piana będzie sztywna, dodaj żółtka, cały czas miksując.
  2. Na koniec do masy dodaj przesiane przez sitko obie mąki i całość dokładnie wymieszaj.
  3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Za pomocą łyżeczki nakładaj na blachę małe biszkopty.
  4. Biszkopty piecz około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (góra-dół).

Jeśli podoba Ci się mój przepis na domowe biszkopty bez cukru dla dzieci …

koniecznie zajrzyj na mój profil @mamprzepis_pl, który prowadzę na Instagramie. Codziennie dziele się tam moimi propozycjami potraw dla dzieci i nie tylko!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *