Moja córka z różnych powodów nie chodzi teraz do przedszkola, w związku z tym, co jakiś czas szukam dla niej ciekawych miejsc, które możemy razem odwiedzić. Ostatnio przypadkiem udało mi się znaleźć świetne miejsce z bezpłatnymi bardzo ciekawymi zajęciami dla dzieci i to właśnie podczas jednych z takich zajęć nauczyłyśmy się, jak zrobić idealną domową ciastolinę. Moja domowa ciastolina to przepis, który zawsze się udaję! Dlatego koniecznie musisz ją wypróbować!

Domowa ciastolina przepis – jak ją przygotować?
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki oleju
- pół szklanki soli
- 1,5 szklanki bardzo ciepłej wody, nawet gorącej wody
- 2 łyżki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki wrzuć do miski i zagniataj jak na ciasto na pierogi.
2. Gorącą wodę dolewaj stopniowo. Na początku ciasto mieszaj łyżką, do czasu, aż masa nie ostygnie.
3. W związku z tym, że pracujesz z gorącą wodą, zrób to sama/sam i pozwól dziecku ugniatać masę, dopiero kiedy masa będzie letnia.
4. Jeśli będzie taka potrzeba i ciasto będzie się za bardzo kleiło, można dosypać jeszcze trochę mąki.
5. Masa, która powstanie powinna być plastyczna i nie przyklejać się do rąk.
Jak zabarwić domową ciastolinę?
Ciastolina widoczna na zdjęciu została zabarwiona tymi spożywczymi barwnikami. Barwniki spożywcze są w pełni bezpieczne dla dziecka.
Oczywiście jeśli tylko macie wybór, ja ze swojej strony polecam barwniki spożywcze ekologiczne do kupienia tutaj.
Żeby było jednak jeszcze bardziej ekologicznie i taniej ciastolinę można zabarwić produktami spożywczymi dostępnymi w Twojej kuchni.
- Żółty – kurkuma
- Czerwony – sok z buraka
- Pomarańczowy – podgotowana skórka pomarańczowa i cukier puder barwnik, sok z marchwi
- Czarny – aktywny węgiel
- Zielony – sproszkowane algi
- Brązowy – gorzkie kakao
Trwałość domowej ciastoliny:
Ciastolina, którą robiłyśmy na zajęciach przez około 2 tygodnie była w idealnym stanie. Jeśli będziesz odpowiednio przechowywać ciastolinę w szczelnie zamkniętym najlepiej plastikowym pojemniku, może Ci posłużyć jeszcze przez długi czas.
Dlaczego warto korzystać z domowej ciastoliny?
Domowa ciastolina jest:
- Tania – można w dużej ilości przygotować ją ze składników dostępnych w kuchni
- Zdrowsza i bezpieczniejsza dla dziecka – przygotowana jest na bazie składników spożywczych, w związku z tym, jeśli nasze dziecko podczas zabawy zje kawałek, nie będzie to dla dziecka niebezpieczne.
- Nigdy się nie kończy! Domową ciastolinę możesz szybko przygotować w każdej chwili, najczęściej bez konieczności wychodzenia z domu.
- Rozwija kreatywność dziecka. Nie wiem, jak wy, ale mi choć trochę wstyd się przyznać często zdarzało się pilnować córki, żeby od razu po otwarciu nie zmieszała wszystkich kolorów ciastoliny, która do czasu, kiedy nie umiałam przygotowywać domowej wersji, była u nas w domu produktem deficytowym. Dzięki temu, że w każdej chwili mogę przygotować dla córki ciastolinę, córka może do woli ją samodzielnie mieszać bez mojej zupełnie niepotrzebnej interwencji.