Makaron z czerwoną soczewicą dla niemowlaka

Kiedyś bardzo często przygotowywałam na obiad spaghetti a’la bolognese, na bazie mięsa wieprzowego. Od kiedy jednak całkowicie zrezygnowałam z korzystania w kuchni z mięsa wieprzowego, zarówno ze względów światopoglądowych, jak i zdrowotnych (mięso wieprzowe powinniśmy zjadać maksymalnie raz na dwa tygodnie) zaczęłam szukać innych ciekawych zamienników, które mogą zastąpić mięso. Jednym z nim jest oczywiście tofu, a drugim, równie smaczny i zdrowym czerwona soczewica. Jakiś czas temu przygotowałam makaron z czerwoną soczewicą i sosem pomidorowym, który idealnie nadaję się na obiad dla dziecka i niemowlaka.

Makaron z czerwoną soczewicą dla niemowlaka

Jeśli szukasz przepisu na szybkie spaghetti ala bolognese z mięsem, zajrzyj tutaj.

A jeśli z tofu to zajrzyj tu.

Makaron z czerwoną soczewicą dla niemowlaka

Przeznaczenie:

Makaron z soczewicy i sosem pomidorowym nadaję się już dla niemowląt po 7 miesiącu. Jeśli podaje danie tak małemu niemowlakowi pomiń sól i wersję dla dorosłych dopraw dopiero po odłożeniu porcji dla dziecka.

Składniki:

  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka bazylii
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ szklanki soczewicy
  • 1 szklanka wody
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • szczypta soli morskiej (u dzieci powyżej roku)
  • 250 g pełnoziarnisty makaron orkiszowy
Soczewica dla niemowląt i dzieci przepisy

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj według zaleceń producenta. W międzyczasie przygotuj sos.
  2. W garnku zagotuj wodę (1 szklanka). Soczewicę przepłucz i wrzuć do wrzątku. Gotuj soczewicę na średnim ogniu pod przykryciem ok. 10 minut do momentu, aż wchłonie całą wodę.
  3. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Na średniej patelni, na oliwie z oliwek zeszklij cebulę, a po chwili dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze ok. 1 minuty.
  4. Ugotowaną soczewicę odsącz z wody i dodaj na patelnię z cebulą i czosnkiem i jeszcze chwilę podsmażaj. Następnie dodaj przecier i koncentrat pomidorowy, przyprawy, parmezan i podgotuj wszystko przez około 10 minut. Jeśli chcesz, aby sos miał bardziej kremową konsystencję, możesz go odrobinę zmiksować, używając blendera ręcznego, najlepiej tylko do momentu, aż soczewica lekko się rozdrobni.
  5. Do sosu dodaj ugotowany makaron, dokładnie wymieszaj.
  6. Przed podaniem posyp danie tartym parmezanem.
  7. Niemowlakom, które nie potrafią samodzielnie jeść makaronu spaghetti lepiej ugotować inny, kształt makaronu np. świderki czy rurki.

Jeśli podoba Ci się mój przepis na makaron z czerwoną soczewicą dla niemowlaka i dziecka

Jeśli podobał Ci się mój przepis, koniecznie zajrzyj na mój profil @mamprzepis_pl, który prowadzę na Instagramie. Codziennie dziele się tam moimi propozycjami potraw dla niemowląt i dzieci!

6 thoughts on “Makaron z czerwoną soczewicą dla niemowlaka”

    1. Nie kupuje konkretnego parmezanu 🙂 Czytam składy i kupuje ten, który ma dobry. Czasem w Lidlu, czasem w Biedronce 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *