Kiedyś bardzo często przygotowywałam na obiad spaghetti a’la bolognese, na bazie mięsa wieprzowego. Od kiedy jednak całkowicie zrezygnowałam z korzystania w kuchni z mięsa wieprzowego, zarówno ze względów światopoglądowych, jak i zdrowotnych (mięso wieprzowe powinniśmy zjadać maksymalnie raz na dwa tygodnie) zaczęłam szukać innych ciekawych zamienników, które mogą zastąpić mięso. Jednym z nim jest oczywiście tofu, a drugim, równie smaczny i zdrowym czerwona soczewica. Jakiś czas temu przygotowałam makaron z czerwoną soczewicą i sosem pomidorowym, który idealnie nadaję się na obiad dla dziecka i niemowlaka.

Jeśli szukasz przepisu na szybkie spaghetti ala bolognese z mięsem, zajrzyj tutaj.
A jeśli z tofu to zajrzyj tu.
Makaron z czerwoną soczewicą dla niemowlaka
Przeznaczenie:
Makaron z soczewicy i sosem pomidorowym nadaję się już dla niemowląt po 7 miesiącu. Jeśli podaje danie tak małemu niemowlakowi pomiń sól i wersję dla dorosłych dopraw dopiero po odłożeniu porcji dla dziecka.
Składniki:
- 300 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka bazylii
- ½ łyżeczki oregano
- ½ szklanki soczewicy
- 1 szklanka wody
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
- szczypta soli morskiej (u dzieci powyżej roku)
- 250 g pełnoziarnisty makaron orkiszowy

Przygotowanie:
- Makaron ugotuj według zaleceń producenta. W międzyczasie przygotuj sos.
- W garnku zagotuj wodę (1 szklanka). Soczewicę przepłucz i wrzuć do wrzątku. Gotuj soczewicę na średnim ogniu pod przykryciem ok. 10 minut do momentu, aż wchłonie całą wodę.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Na średniej patelni, na oliwie z oliwek zeszklij cebulę, a po chwili dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze ok. 1 minuty.
- Ugotowaną soczewicę odsącz z wody i dodaj na patelnię z cebulą i czosnkiem i jeszcze chwilę podsmażaj. Następnie dodaj przecier i koncentrat pomidorowy, przyprawy, parmezan i podgotuj wszystko przez około 10 minut. Jeśli chcesz, aby sos miał bardziej kremową konsystencję, możesz go odrobinę zmiksować, używając blendera ręcznego, najlepiej tylko do momentu, aż soczewica lekko się rozdrobni.
- Do sosu dodaj ugotowany makaron, dokładnie wymieszaj.
- Przed podaniem posyp danie tartym parmezanem.
- Niemowlakom, które nie potrafią samodzielnie jeść makaronu spaghetti lepiej ugotować inny, kształt makaronu np. świderki czy rurki.
Jeśli podoba Ci się mój przepis na makaron z czerwoną soczewicą dla niemowlaka i dziecka
Jeśli podobał Ci się mój przepis, koniecznie zajrzyj na mój profil @mamprzepis_pl, który prowadzę na Instagramie. Codziennie dziele się tam moimi propozycjami potraw dla niemowląt i dzieci!
Dzień dobry:) Gdzie i jakiej firmy kupuje Pani dobry parmezan dla dziecka?
🙂 Kupuje każdy z dobrym składem 🙂
Dzień dobry 🙂 Gdzie i z jakiej firmy kupuje Pani dobry parmezan dla dziecka ?
Nie kupuje konkretnego parmezanu 🙂 Czytam składy i kupuje ten, który ma dobry. Czasem w Lidlu, czasem w Biedronce 🙂
Bardzo fajny przepis, taki prosty a naprawdę smaczny. Jest Pani bardzo kreatywna osoba.🙂
Bardzo dziękuje za miły komentarza i cieszę się, że smakuje!