Makowiec japoński bez glutenu, jajek, nabiału, mleka i cukru

Dzisiaj podrzucam Wam przepis na pyszny makowiec w bardzo zdrowej wersji, który wylądował na naszym Wielkanocny stole w ostatniej chwili. Nasz makowiec japoński jest bez glutenu i w ogóle bez mąki, jajek, nabiału, mleka i cukru (właściwie nie zawiera żadnej dodatkowej substancji słodzącej oprócz suszonych owoców). Mimo tych wszystkich braków jest wyjątkowo pyszny i jestem pewna, że zagości na naszym stole w Święta Bożego Narodzenia!

Makowiec japoński bez glutenu, jajek, nabiału, mleka i cukru

Makowiec japoński bez glutenu, jajek, nabiału, mleka i cukru!

Przeznaczenie:

Ciasto nie zawiera żadnej dodatkowej substancji słodzącej. Jest bogate w orzechy, masło klarowane i owoce, w związku z tym, to idealna propozycja na świąteczne ciasto dla dziecka. Ze względu na obecność maku, w większej ilości możesz podać je dziecku powyżej 2 roku życia.

Składniki:

  • 3 szklanki niebieskiego ekologicznego maku
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • ½ szklanki suszonych daktyli
  • ¾ szklanki rodzynek ekologicznych
  • 2 banany
  • 1 jabłko
  • 1/3 łyżeczki wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki rozpuszczonego masła klarowanego
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Mak przepłucz i zalej wrzątkiem, centymetr nad powierzchnię nasion. Zostaw do namoczenia na 2-3 godziny.
  2. Orzechy i suszone owoce również zalej wodą i mocz chwilę przed mieleniem. Mak odsącz na sitku i zmiel trzykrotnie. Przy trzecim mieleniu mak zmiel razem z bakaliami.
  3. Do masy dodaj wanilię i rozpuszczone masło klarowane, starte na tarce o grubych oczkach jabłko i banany, sok z cytryny i proszek do pieczenia, następnie wszystko lekko mieszamy.
  4. Do wyłożonej papierem do pieczenia blachę wyłóż masę makową. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez godzinę.
  5. Nasze ciasto polałyśmy rozpuszczoną gorzką czekoladą z odrobiną masła klarowanego oraz posypałyśmy domowymi skórkami pomarańczy (z ksylitolem).

Jeśli podobał Ci się mój przepis na makowiec japoński bez glutenu, jajek, nabiału, mleka i cukru!

koniecznie zajrzyj na mój profil mamprzepis_pl, który prowadzę na Instagramie. Codziennie dziele się tam moimi propozycjami zdrowych potraw dla całej rodziny. Znajdziesz tam również recenzje naszych ulubionych książek dla dzieci.

A jeśli chcesz zobaczyć inne propozycje zdrowych świątecznych potraw dla dzieci, koniecznie przeczytaj ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *