Zupka jarzynowa dla niemowląt – 4 najlepsze przepisy

Pierwsza zupka jarzynowa dla niemowląt, którą zjadła moja córka, to zupka ze słoiczka. Córka na początku rozszerzania diety zjadała tylko parę łyżeczek proponowanego pokarmu. Zdarzało się, że czasem jakieś danie kompletnie jej nie smakowało. Wtedy w zanadrzu miałam kolejny słoiczek, który mogłam jej zaproponować.

zupki

Kiedy córka nauczyła się już zjadać cały słoiczek obiadku, a ja poznałam, co jej smakuje, a co nie, przystąpiłam do samodzielnego, gotowania zupek jarzynowych dla córki. Dużo eksperymentowałam, łączyłam różne smaki, tak żeby, jak najbardziej trafić w gust mojej córki.

Poniżej zamieszczam cztery najlepsze przepisy na zupki, które serwowałam najczęściej i które najbardziej smakowały mojej córce.

Składniki wyjściowe na bazie, których tworzę różne kombinacje smakowe zupek jarzynowych to:

  • 1 średnia marchew
  • 1 mały ziemniak
  • pół pietruszki
  • pół małej cebuli
  • kawałek pora

Zupki zawsze przygotowuje w ten sam sposób więc proces przygotowania opiszę tylko raz.

Zupka jarzynowa dla niemowląt

Przeznaczenie:

Zupki nadają się dla dzieci po 6 miesiącu, które mają już wprowadzone do diety poszczególne warzywa.

Przygotowanie:

• Cebule i pora pokrój drobno w kosteczkę.
• Wrzuć do małego garnka z małą ilością oleju rzepakowego i duś na małym ogniu przez 3 minuty.
• W międzyczasie obierz marchewkę, pietruszkę i ziemniaka. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
• Starte warzywa dodaj do cebuli i pora następnie dodaj warzywo, z którego aktualnie przyrządzasz zupkę.
• Zalej warzywa przegotowaną wodą, tak żeby zakryć wszystkie warzywa. Zupkę gotuj na średnim ogniu pod przykryciem około 20 minut.
• Ugotowaną zupkę odstaw do ostygnięcia.
• Następnie zmiksuj wszystko na jednolity krem. Przed podaniem dodaj do miseczki z zupką łyżeczkę oleju rzepakowego.
• Taka ilość przygotowanej zupy starczała mi zazwyczaj na dwa dni. Więc nie musiałam gotować zupy codziennie.

1.Zupka jarzynowa z brokułem

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 ziemniak
  • pół pietruszki
  • pół malej cebuli
  • kawałek pora
  • olej rzepakowy
  • parę różyczek brokuła

2.Zupka jarzynowa z fasolki szparagowej

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 ziemniak
  • pół pietruszki
  • pół malej cebuli
  • kawałek pora
  • olej rzepakowy
  • 10 fasolek szparagowych

3.Zupka jarzynowa ze szparagami

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 ziemniak
  • pół pietruszki
  • pół malej cebuli
  • kawałek pora
  • olej rzepakowy
  • 4 szparagi

4.Zupka jarzynowa z kalafiorem

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 ziemniak
  • pół pietruszki
  • pół malej cebuli
  • kawałek pora
  • olej rzepakowy
  • parę różyczek kalafiora

Co drugi dzień do zupki dodawałam mięso (zazwyczaj były to gotowane skrzydełko z ekologicznego kurczaka) lub jajko na twardo. Mięso i jajko, dodawałam do zupki, następnie miksowałam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *