Zdrowy tradycyjny mazurek z kajmakiem dla dzieci

Dzisiaj podzielę się przepisem na kolejne ciasto Wielkanocne w zdrowej odsłonie. Będzie to zdrowy tradycyjny mazurek z kajmakiem z daktyli i mleczka kokosowego. Ciasto zawiera mało cukru, ponieważ dodałam do niego tylko 4 łyżki cukru kokosowego, a kajmak powstał z połączenia daktyli i mleczka kokosowego. Mazurek wyszedł przepyszny, muszę przyznać, że smakował mi nawet bardziej niż ten, przygotowywany na bazie białej mąki i białego cukru, którym zajadałam się w dzieciństwie.

Zdrowy tradycyjny mazurek z kajmakiem dla dzieci

Ciasta Wielkanocne przygotowane ze zdrowych składników, potrafią być równie smaczne, jak ich niezdrowe odpowiedniki. W związku z tym nasz wybór co do wyboru ciast Wielkanocnych powinien być oczywisty. Zdrowe ciasta oprócz tego, że są smaczne, bardzo często przygotowuje się bardzo szybko. W przypadku zdrowego tradycyjnego mazurka kajmak na wierzch przygotowuje się w 2 minut. Gdybym chciała przygotować klasyczny kajmak, zajęłoby mi to zdecydowanie więcej czasu i istniałoby ryzyko, że może mi się nie udać.

Zdrowy tradycyjny mazurek z kajmakiem dla dzieci

Przeznaczenie:

Całe kruchy spód mazurka zawiera tylko 4 płaskie łyżki cukru kokosowego, a kajmak przygotowany jest na bazie daktyli. W związku z tym ciasto z powodzeniem możesz podać rocznemu dziecku zamiast tradycyjnego mazurka. Mąka kasztanowa, którą dodałam do ciasta, jest słodka, więc dzięki niej ciasto jest słodkie i nie potrzebuje więcej dosładzania.

Składniki:

  • 45 g mąki kasztanowej
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g mąki ryżowej
  • 80 g oleju kokosowego
  • 50 g cukru kokosowego (około 4 łyżki stołowe)
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek mleczka kokosowego u mnie o zawartości 65% tłuszczu
  • filiżanka daktyli

Przygotowanie:

  • Daktyle namocz we wrzątku.
  • Wszystkie mąki umieść w misce. Mąkę kasztanową warto przesiać przez sitko, ponieważ ma tendencję do tworzenia grudek.
  • Dodaj olej kokosowy, cukier kokosowy, żółtka i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie zagnieć. Ciasto przykryj folią i włóż do lodówki na około 20 minut.
  • W międzyczasie przygotuj zdrowy kajmak. Z namoczonych daktyli odlej wodę, włóż je do pojemnika blendera, dodaj mleczko kokosowe i dokładnie zblenduj na jednolity krem.
  • Ciasto wyjmij z lodówki, wyłóż, ugniatając dokładnie ręką, do formy posmarowanej masłem klarowanym i piecz około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Wyciągnij ciasto z piekarnika i poczekaj, aż ostygnie. Na ciasto wyłóż zdrową masę kajmakową.
  • Mazurek możesz udekorować według własnych preferencji. Sama planuje udekorować mazurka mielonymi migdałami i gorzką czekoladą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *