Zdrowy chlebek bananowy bez jajek. BLW

Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami moim nowym przepisem na zdrowy chlebek bananowy bez jajek. Wczoraj okazało się, że mamy w domu zdecydowanie za dużo dojrzałych bananów i nie ma takiej fizycznej możliwości, że uda nam się je zjeść za nim się zepsują. Zazwyczaj bardzo skrupulatnie planuje zakupy żywności i praktycznie nie zdarza się, żeby coś się zmarnowało. Tym razem jednak było inaczej. Banany kupił mąż, banany kupiłam ja, banany zostały nam z podróży i było ich tak dużo, że musiałam coś wykombinować.

Zdrowy chlebek bananowy bez jajek. BLW

Postanowiłam, że upiekę chlebek bananowy. Przepis na chlebek bananowy, który znałam do tej pory, składał się w głównej mierze z cukru i mąki pszennej, a że ja tych produktów od dawna w kuchni nie używam, musiałam przepis odrobinę zmodyfikować. Zamiast mąki pszennej użyłam mielonych płatków owsianych i mąki ziemniaczanej, a zamiast zwykłego cukru, cukru kokosowego i to w niewielkiej ilości. Zadowolona przystąpiłam do mieszania składników.

Kiedy przyszła pora na dodanie jajka okazało się, że nie mamy ich w domu. Pomyślałam, że będę musiała wszystko wyrzucić, ale nagle przypomniałam sobie, że banany mają świetne właściwości sklejające, dlatego bardzo często zastępują jajka w wegańskich przepisach.

Postanowiłam zaryzykować i upiec chlebek bananowy bez jajek. Okazało się, że chlebek bananowy bez jajek wyszedł wyśmienity i na pewno przygotuje go jeszcze wiele razy.

Zdrowy chlebek bananowy bez jajek. BLW

Pzeznaczenie:

Chlebek ze względu na obecność cukru kokosowego w składzie nadaję się dla dzieci, które ukończyły rok. Jest go jednak w przepisie bardzo niewiele. Dla niemowlaka możesz przygotować chlebek bananowy bez dodawania cukru kokosowego, ponieważ dojrzałe banany są wystarczająco słodkie.

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ cynamonu cejlońskiego
  • 70 g mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych)
  • 60 g masła klarowanego
  • 2 łyżki cukru kokosowego

Zdrowy chlebek bananowy bez jajek – przygotowanie:

  1. Płatki owsiane zmiel dokładnie na mąkę. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
  2. W misce widelcem dokładnie rozgnieć banany. Do bananów dodaj mąką ziemniaczaną i zmielone wcześniej płatki owsiane. Następnie dodaj cynamon cejloński, proszek do pieczenia, cukier kokosowy oraz rozpuszczone masło klarowane.
  3. Ja, żeby rozpuścić masło klarowane, zazwyczaj umieszczam je w małym naczyniu żaroodpornym i wkładam do rozgrzewającego się piekarnika.
  4. Wszystkie składniki zmiksuj dokładnie blenderem na jednolitą masę.
  5. Ciasto wyłóż do wyścielonej papierem do pieczenia małej formy keksowej i piecz przez ok. 45 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *