Zdrowe kruche ciasteczka dla dzieci

Często eksperymentuje w kuchni i staram się udoskonalać stare przepisy lub te znalezione w Internecie, tak aby smakowały mojej córeczce. Ostatnio przygotowując dla córeczki deser owocowy stwierdziłam, że fajnie byłoby dodać do niego zdrowe kruche ciasteczka lub zapiec go pod kruszonką.

zdrowe kruche ciasteczka

Tradycyjne kruche ciasteczka jakie znam składają się z dużej ilości mąki pszennej i białego cukru. Niestety tych dodatków nie używam w kuchni i tym bardziej nie podaje mojej córeczce, której nawyki żywieniowe dopiero co się kształtują. W domu serwuje tylko zdrowe słodycze dla dzieci. Długo się nie zastanawiając postanowiłam przejrzeć mąki dostępne w domu. Następnie przejrzałam parę przepisów w Internecie i zabrałam się do roboty.

Już za pierwszym razem udało mi się stworzyć idealny przepis którym chętnie się z Wami podzielę.

W pierwszej kolejności postanowiłam upiec zwykłe kruche ciasteczka. Robi się je najszybciej, więc w razie gdyby ciastka się nie udały nie stracę, aż tak dużo czasu niż gdybym szykowała np. jabłecznik.

Ciasteczka wyszły wyśmienite. Są bardzo kruche, więc za nim podamy je dziecku warto poczekać, aż całkowicie wystygną wtedy ich kruchość odrobinę zmaleje. Nadają się również idealnie, aby pokruszyć je i posypać jogurt czy mus owocowy.

Przepis na zdrowe kruche ciasteczka dla dzieci

Przeznaczenie:

Ciasteczka nadają się dla dzieci już w wieku 7 miesiącu, ale ze względu na obecność cukru kokosowego w przepisie czyli substancji słodzącej lepiej podawać je dziecku po 12 miesiącu.

Składniki:

  • 75 g mąki kukurydzianej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g mąki ryżowej
  • 100 g oleju kokosowego
  • 85 g cukru kokosowego
  • 2 żółtka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia (ja używam zawsze bezglutenowego proszku do pieczenia bio)
  • szczypta soli morskiej

Przygotowanie:

  • Do miski wsyp trzy rodzaje mąk, olej i cukier kokosowy, żółtka i proszek do pieczenia. Ciasto dokładnie zagnieć, utwórz kształt kulki, przykryj folią i włóż do lodówki na około 45 minut.
  • Odrywaj kawałek ciasta z których formuj małe kuleczki.
  • Kuleczki rozpłaszczaj ręką tworząc okrągły kształt ciastka.
  • Tak uformowane ciastka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ciastka piecz w 180°C przez około 15 minut, aż się zarumienią
  • Po upieczeniu wyjmij ciastka z piekarnika i ostudź przed podaniem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *