Zdrowa zasmażka do fasolki szparagowej

Ostatnio postanowiłam zachęcić córkę do zjedzenia większej ilości fasolki szparagowej i przygotowałam do niej zasmażkę. Nie byłabym jednak sobą, gdybym trochę nie pokombinowała i nie przygotowała zasmażki do fasolki szparagowej w zdrowszej odsłonie. W związku z tym, że z powodzeniem wykorzystuje płatki owsiane do obtaczania kotletów czy paluszków rybnych, moja zdrowa zasmażka do fasolki szparagowej powstała właśnie na bazie płatków owsianych. Zasmażka wyszła chrupiąca, aromatyczna i sprawiła, że córka zjadała całą miskę fasolki szparagowej i domagała się dokładki.

Zdrowa zasmażka do fasolki szparagowej

Niestety większość dzieci prędzej czy później nie chętnie zjada warzywa, przez co ich dieta jest zazwyczaj uboga w warzywa. Staram się robić wszystko, co w mojej mocy, aby warzyw w diecie mojej córki było jak najwięcej. Co rusz wymyślam nowe przepisy, które zachęcą córkę do ich jedzenia. Często serwuje warzywa w formie placków, kulek, sosów czy kotletów. Zależy mi jednak na tym, aby córka również świadomie zjadała warzywa w niezmienionej postaci. Dlatego przygotowanie warzyw tj fasolka szparagowa w towarzystwie zdrowej zasmażki jest moim zdaniem świetnym rozwiązaniem.

zdrowa zasmażka do fasolki szparagowej z płatków owsianych

Przeznaczenie:

Zasmażka do fasolki szparagowej zawiera sól morską i jest lekko podsmażana na patelni. Nadaje się dla dzieci dopiero powyżej roku i to nie w dużej ilości. Pierwszy raz podałam córce fasolkę szparagową w takiej postaci, kiedy skończyła 2 lata.

Składniki:

  • 300g fasolki szparagowej
  • 6 łyżek mielonych płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżki masła klarowanego

Przygotowanie:

  1. Fasolkę szparagową ugotuj na parze. Ja jak zwykle używam do tego mojej ulubionej nakładki z Ikea do gotowania na parze i zwykłego garnka.
  2. W międzyczasie przygotuj zasmażkę. Zmiel dokładnie płatki owsiane. Na małej patelni, rozpuść masło klarowane.
  3. Dodaj zmielone płatki owsiane oraz sól morską i podsmażaj na małym ogniu przez mniej więcej 5 minut, co jakiś czas mieszając.
  4. Ugotowaną fasolkę wyłóż do miski i polej bezglutenową zasmażką z płatków owsianych.
  5. Jeśli chcesz dokładnie obtoczyć zasmażką fasolkę szparagową, włóż ją do plastikowego pojemnika na żywność, dokładnie zamknij i potrząśnij we wszystkie stron

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *