Dzisiaj pogoda przyniosła nam prawdziwą wiosnę i żeby to uczcić córka zażyczyła sobie lody.
Zdecydowałam się przygotować wegańskie lody bananowo-daktylowe z odrobiną soli morskiej i mleczka kokosowego. Lody wyszły bardzo smaczne. Podałyśmy je z odrobiną tartej czekolady.

Ten pyszny mrożony deser, jeśli wcześniej zamrozimy banany, przygotowuje się w 5 minut i, mimo że składają się praktycznie z samych bananów, konsystencją przypominają prawdziwe lody rzemieślnicze z dobrej lodziarni.
Wegańskie lody bananowo-daktylowe
Przeznaczenie:
Lody bananowe z tego przepisu możesz już podać w małej ilości roczniakowi. Ale… Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie podanie dziecku lodów dopiero w okolicach trzecich urodzin.
Podaję składniki na jedną porcję. Jeśli chcesz przygotować więcej lodów podwój lub potrój liczbę składników.
Lody nie są dosładzane i nie zawierają nabiału. Do ich przygotowania najlepiej użyć żółtego niezbyt dojrzałego banana
Składniki:
- 1 banan
- 2-3 suszone daktyle
- 2 łyżeczki mleczka kokosowego
- szczypta soli morskiej (u niemowląt pomiń)
Przygotowanie:
- Banany pokrój w cienkie plasterki, włóż do plastikowego pojemnika i wstaw do zamrażalnika na minimum 4 godzin.
- 30 min przed robieniem lodów zalej daktyle wrzątkiem.
- Po tym czasie do naczynia blendera (części do rozdrabniania) wyłóż zamrożone banany, daktyle, 2 łyżki mleczka kokosowego i szczyptę soli.
- Zmiksuj wszystko do uzyskania jednolitej lodowej masy.
- Lody przełóż do pucharków i od razu podawaj.
- Lody możesz posypać wiórkami kokosowymi kakao, tartą czekoladą lub posypać świeżymi owocami np. malinami, truskawkami czy borówkami.
Jeśli podoba Ci się mój przepis na wegańskie lody bananowo-daktylowe …
Jeśli podobał Ci się mój przepis na lody, koniecznie zajrzyj na mój profil @mamprzepis_pl, który prowadzę na Instagramie. Codziennie dziele się tam moimi propozycjami zdrowych przepisów dla całej rodziny.