Sos pieczarkowy z cukinią, koperkiem i brązowym ryżem

Serwowanie warzyw w towarzystwie sosu to jeden z moich ulubionych sposobów na przemycenie do diety dziecka odpowiedniej ilości warzyw. Zazwyczaj podaje córce warzywa w sosie pomidorowym lub śmietanowym od czasu do czasu w sosie curry. Dzisiaj w związku z tym, że mamy nadal sezon na cukinię przygotowałam na obiad klasyczny sos pieczarkowy z cukinią, koperkiem i brązowy ryżem.

Sos pieczarkowy z cukinią, koperkiem

Wyszło mi proste, zdrowe i pyszne danie, które sprawdzi się idealnie do wprowadzenia do diety dziecka pieczarek. Sama pieczarki po praz pierwszy podałam córce właśnie po ukończeniu 1,5 roku, ponieważ znalazłam informację, że jest to najlepszy czas na ich wprowadzenie.

Sos pieczarkowy z cukinią, koperkiem i brązowym ryżem

Przeznaczenie:

Danie nadaje się dla dzieci powyżej 18 miesiąca, ponieważ jednym z głównych składników są pieczarki, których nie należy podawać dziecku szybciej niż po ukończeniu 18 miesięcy.  

Składniki:

  • 1/3 opakowanie serka mascarpone
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 mała cukinia
  • 250 g pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • masło klarowane
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • odrobina soli morskiej
  • 200 g brązowego ryżu

Przygotowanie:

  1. Pieczarki i cukinię dokładnie umyj i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  2. Na patelni rozpuść masło klarowane, dodaj pokrojoną w kostkę cukinię, pieczarki oraz czosnek. Podsmażaj wszystko na średnim ogniu. Po około 10 minutach podlej wszystko odrobiną wody i duś pod przykryciem jeszcze przez 10 minut do czasu, aż cukinia i pieczarki będą miękkie.
  3. W międzyczasie ugotuj brązowy ryż według zaleceń producenta.
  4. Do cukinii i pieczarek na patelni dodaj serek mascarpone i dokładnie wymieszaj. Jeśli sos będzie za gęsty, możesz dodać na patelnię jeszcze odrobinę przegotowanej wody do uzyskania pożądanej konsystencji sosu.
  5. Na koniec do sosu dodaj świeży lub mrożony koperek, wszystko dokładnie wymieszaj i duś jeszcze pod przykryciem przez 5 minut. Przygotowując posiłki z dodatkiem koperku, zazwyczaj korzystam z mrożonego koperku, którego zapas mam zawsze w zamrażalniku.
  6. Kiedy sos będzie gotowy przypraw go odrobiną soli morskiej i świeżo mielonego pieprzu.
  7. Do sosu na patelni dodaj ugotowany ryż i dokładnie wymieszaj.

1 thought on “Sos pieczarkowy z cukinią, koperkiem i brązowym ryżem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *