Ryż z dynią na mleku owsianym dla dzieci

Ryż na mleko roślinnym to danie, które serwuje córce przynajmniej raz w tygodniu na kolację. W zależności od sezonu dodaje do ryżu różne warzywa i owoce tak, aby troszkę urozmaicić danie córce i przy okazji przemycić jeszcze jedną porcję witamin. Ryż na mleku serwowałam już z jabłkiem, malinami i truskawkami tym razem postanowiłam przygotować ryż z dynią Hokkaido.

ryż z dynią

Nie raz w dzieciństwie zdarzało mi się zjadać zupę dyniową na mleku przygotowywaną przez moją babcię. W związku z tym połączenie ryżu na mleko roślinnym z dynią wydało mi się idealnie dopasowane. Nie pomyliłam się, przepis był strzałem w dziesiątkę. Ryż na mleku roślinnym z dynią bardzo smakował mojej córce, która dyni podawanej ze słoiczka na początku rozszerzania diety nie chciała wziąć nawet do ust. Trochę się jej nie dziwię bo śmierdziała prze okrutnie. Dodanie dyni do ryżu na słodko to kolejna świetna alternatywa dla mam, które mają w domu niejadki lub ich dzieci, nie za chętnie zjadają warzywa. W słodkim daniu, które dziecko zazwyczaj zjada ze smakiem mogą przemycić trochę pełnowartościowych warzyw. 

Przeznaczenie: Danie przeznaczone jest dla niemowląt powyżej 7 miesiąca, które radzą sobie już z jedzeniem posiłków z grudkami.

Poniżej zamieszczam przepis na ryż na mleku roślinnym z dynią Hokkaido

Składniki:

  • 2,5  łyżki białego ryżu
  • 3/4 szklanki mleka owsianego lub innego roślinnego
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka ksylitolu
  • 2 łyżki musu z dyni Hokkaido (jak przygotować mus z dyni pisałam tutaj)
  • opcjonalnie dwie łyżeczki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

  • Mleko roślinne wlej do małego garnka. Przykryj pokrywką i doprowadź do wrzenia.
  • Do wrzącego mleka wrzuć dwie i pół łyżki surowego ryżu.
  • Gotuj pod przykryciem przez ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając aż ryż będzie miękki. Jeśli po tym czasie mleko wygotuje się, a ryż nadal nie będzie wystarczającą miękki dodaj więcej mleka.
  • Do ugotowanego ryżu dodaj łyżeczkę ksylitolu, łyżeczkę cynamonu i 2 łyżki musu z dyni Hokkaido. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Do dania możesz również dodać dwie łyżeczki jogurtu. Dzięki temu zabiegowi uda ci się przemycić porcję pełnowartościowego białka.
  • Gotowe danie wyłóż na talerz i podawaj na ciepło.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *