Paprykowe risotto dla niemowląt – szybki przepis

Dzisiaj chciałabym podzielić się przepisem na risotto paprykowe dla niemowląt. Dbam o to, aby dieta mojej córki byłą różnorodna dlatego staram się podawać jej wszystkie możliwe dostępne warzywa i owoce nawet te za, którymi ja nie za bardzo przepadam.

risotto paprykowe dla niemowląt

Nie chcę, żeby moje upodobania żywieniowe wpływały na jej gusta smakowe i zależy mi na tym, żeby to córka podjęła decyzję czy serwowany produkt jej smakuje. A więc kiedy udało mi się dostać w sklepie ekologiczną paprykę postanowiłam przygotować risotto paprykowe dla niemowląt. Mimo, że za papryką nie przepadam możliwe że dlatego, że zawsze po jej zjedzeniu doskwierają mi dolegliwości żołądkowe dla przykładu postanowiłam zjeść risotto paprykowe razem z córką. Córce danie bardzo posmakowało i w związku z tym, na dobre zagościło w naszym jadłospisie niemowlaka.

Danie przygotowuje się bardzo szybko, można przygotować również większą porcję sosu paprykowego i przechować w lodówce na obiad następnego dnia lub zamrozić na zapas.

Paprykowe risotto dla niemowląt:

Proporcje, które podaje to ilość idealna na obiad dla niemowlak jeśli obiad chcesz przygotować również dla siebie potrój ilość składników.

Przeznaczenie:

Danie nadaje się do spożycia dla dzieci po 7 miesiącu, które jedzą już posiłki inne niż papkowate. Aby ułatwić dziecku jedzenie warto bardziej rozgotować ryż.

Składniki:

  • 2 łyżki ryżu surowego białego lub brązowego ( ja częściej serwuje córce ryż brązowy)
  • pół papryki surowej najlepiej ekologicznej
  • pół cebuli
  • 2 łyżeczki mascarpone
  • łyczka masła klarowanego

Przygotowanie:

  • W małym garnku na łyżeczce masła klarowanego podduś drobno posiekaną cebulę.
  • Po 3 minutach dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i duś wszystko około 2 minuty.
  • Dodaj przegotowaną wodę, tak żeby zakryć paprykę i duś na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.
  • W międzyczasie ugotuj ryż według zaleceń producenta.
  • Dodaj 2 łyżeczki mascarpone i dokładnie wymieszaj.
  • Zmiksuj sos na jednolity krem i dodaj ugotowany ryż.
  • Danie podawaj samo lub z ulubionymi warzywami dziecka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *