Pralinki bakaliowe – zdrowa przekąska dla Twojego dziecka

Oprócz ciasteczek i ciast moja córka uwielbia również pralinki bakaliowe. Często przygotowuje dla niej takie słodkości tworząc różne kombinacje smakowe. Ostatnio nasze ulubione pralinki to pralinki kokosowo czekoladowe oraz pralinki migdałowo kokosowe. Pralinki robi się bardzo szybko i nie trzeba ich piec dlatego są idealne na upały.

pralinki bakaliowe

Wielokrotnie już wspominałam, że bardzo dbam o dietę całej mojej rodziny i staram się aby była bogata w wartości odżywcze. Córce nigdy nie podaje białej mąki oraz białego cukru. Sama przygotowuje zdrowe przekąski, które mogę podać jej na podwieczorek. Zawsze dbam jednak o to aby w ich skład wchodziły orzechy, płatki owsiane, mąki pełnoziarniste i zdrowsze zamienniki cukru tak aby przekąska była nie tylko smaczna ale też pożywna i zdrowa.

Przepis I – Pralinki kokosowo czekoladowe

Składniki:

  • 100 g wiórków kokosowych
  • 8 daktyli (namoczonych)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka masła migdałowego można zastąpić innym masłem orzechowym
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • garść suszonej żurawiny

Przygotowanie:

  • Daktyle mocz w gorącej wodzie przez ok. 20 minut.
  • Żurawinę, daktyle wiórki kokosowe, masło orzechowe, kakao oraz olej kokosowy włóż do misy blendera i zmiksuj na masę.
  • Z uzyskanej masy formuj małe kuleczki, które zmieszczą się w ustach dziecka.
  • Kulki podawaj od razu wtedy będą mięciutkie. Jeśli chcesz podać je później schowaj pralinki do lodówki i wyjmij je około 20 minut przed podaniem.

Przepis II – Pralinki migdałowo kokosowe

pralinki bakaliowe

Składniki:

  • 20 gram migdałów
  • 15 gram daktyli
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • czubata łyżeczka masła migdałowego

Przygotowanie:

  • Daktyle i migdały mocz w gorącej wodzie ok. 20 minut.
  • Migdały, daktyle, wiórki kokosowe oraz masło orzechowe włóż do misy blendera i zmiksuj na masę.
  • Z uzyskanej masy formuj małe kuleczki, które zmieszczą się w ustach dziecka.
  • Kulki podawaj od razu wtedy będą mięciutkie.
  • Jeśli chcesz podać je później schowaj pralinki do lodówki i wyjmij je około 20 minut przed podaniem.

Do przygotowania kulek nie używaj zwykłego blendera, który wykorzystujesz do miksowania zup. Bakaliowe pralinki przygotujesz dużo łatwiej używając końcówki uniwersalnej do blendera, ja korzystam z takiego blendera.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *