Placki z marchewki BLW z wanilią i mleczkiem kokosowym

Dzisiaj w związku z tym, że w lodówce miałam niezużyte mleczko kokosowe, postanowiłam przygotować dla córki placki z marchewki BLW w nowej odsłonie. Zamiast jogurtu dodałam do nich mleczko kokosowe, a zamiast cynamonu, prawdziwą wanilię. Zdecydowałam do ich przygotowania użyć mojej ulubionej mąki kasztanowej. Placki wyszły wyśmienite i smakują chyba jeszcze lepiej niż placki marchewkowe na bazie jogurtu naturalnego, które do tej pory często serwowałam córce na kolację.

Placki z marchewki BLW

Forma podania placków też była zupełnie inna niż dotychczas. Córka ostatnio bardzo lubi, zamiast placków zjadać z nich sam dżem, a kiedy jej tego zabraniam, denerwuje się i często ze złości i na przekór nie zjada już kolacji. Aby trochę przechytrzyć moją zbuntowaną dwulatkę, placki podałam w formie przekładnej. Polałam je jogurtem naturalnym z odrobiną ksylitolu i wanilii, mówiąc córce, że to naleśniki, które bardzo lubi.

Placki z marchewki BLW z wanilią i mleczkiem kokosowym:

Przeznaczenie:

Placki marchewkowe są bardzo miękkie, więc dziecko poradzi sobie z nimi już na początku rozszerzania diety. Jeśli podajesz placki dziecku poniżej roku, warto zadbać o to, aby marchewka na bazie, której przygotowujesz placki, była wystarczająco słodka, wtedy dosładzanie placków nie będzie konieczne.
Placki są idealną propozycją, dla dzieci z nietolerancją laktozy lub alergią na białko mleka krowiego.

Składniki:

  • 1 łyżkę mąki kasztanowej
  • 1 łyżkę mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki mleczka kokosowego o zawartości kokosa 50%
  • 1 jajko
  • szczyptę wanilii
  • 40 g marchewki  startej na tarce o małych oczkach
  • opcjonalnie ½ łyżeczki cukru kokosowego
  • odrobina masła klarowanego do smażenia

Przygotowanie:

  1. Marchewkę zetrzyj na tarce o możliwie najmniejszych oczkach. Ja do przygotowania placków często wybieram tarkę do parmezanu, która robi z marchewki prawie papkę.
  2. Na patelni rozgrzej masło klarowane.
  3. Do marchewki dodaj mąkę kasztanową i kukurydzianą, jajko, prawdziwą wanilię i mleczko kokosowe, następnie wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  4. Nakładaj placki dużą łyżką na rozgrzaną patelnię. Jedna łyżka to jeden placek. Smaż placki na średnim ogniu około 2 minuty z każdej strony, aż się zarumienią.
  5. Placki z marchewki podawaj z konfiturą truskawkową lub innym ulubionym dżemem. Możesz też tak jak ja przełożyć placki dżemem i polać je odrobiną jogurtu naturalnego z ksylitolem i z prawdziwą wanilią.

Jeśli chcesz spróbować jeszcze innych placków warzywnych na słodko, polecam placki waniliowe z cukinii na słodko, które są naprawdę smaczne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *