Placki jabłkowe z cynamonem dla niemowląt

Moja córka od początku roz­sze­rza­nia diety jest wielką fanką plac­ków. Mogłaby je jeść cały czas i jest to danie pew­niak, które zawsze zjada ze sma­kiem. Placki przy­go­to­wuje tak, aby więk­szość ich skład­ni­ków sta­no­wiły warzywa lub owoce. Dzi­siaj posta­no­wi­łam podzie­lić się z Wami moim prze­pisem na placki jabłkowe z cynamonem dla nie­mow­ląt.

placki jabłkowe z cynamonem

Placki z jabł­kami to prze­pis znany prak­tycz­nie każ­demu. Pyszne cia­sto naleśnikowe z kawał­kami jabłka zjada ze sma­kiem więk­szość małych dzieci. Ja sama jako dziecko zja­da­łam placki z jabł­kiem posy­pane cukrem pudrem i bar­dzo je lubi­łam. Teraz kiedy mam więk­szą świa­do­mość i zdaję sobie sprawę z tego jakie kon­se­kwen­cje nie­sie za sobą nadmierne spo­ży­wa­nie cukru sta­ram się przy­go­to­wy­wać stare i znane prze­pisy w now­szej i zdrow­szej odsło­nie. Tak też zro­bi­łam z kla­sycz­nym prze­pisem na placki jabł­kowe two­rząc prze­pis na placki jabłkowe z cynamonem dla nie­mow­ląt, które roz­pły­wają się w ustach i ich głównych składnikiem są jabłka a nie mąka.

Placki jabłkowe z cynamonem dla niemowląt

Przeznaczenia:

Placki nadają się dla dzieci już na początku rozszerzania diety. Zazwyczaj po 7 miesiącu, kiedy do diety dziecka wprowadziłaś już jajko. Placki są mięciutkie podobnie jak placki bananowe, więc nawet najmłodszy maluch nie powinien mieć problemu z ich jedzeniem. Placki możesz podać dziecku do rączki jeśli stosujesz metodę BLW lub podawać dziecku po kawałku do ust.

Składniki:

  • 1 słodkie jabłko
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka masła klarowanego do smażenia
  • 3 łyżeczki mąki pszennej pełnoziarnistej najlepiej ekologicznej
  • 15 ml mleka owsianego
  • opcjonalnie dla starszego dziecka (12+) jeśli jabłka nie są wystarczająco słodkie możesz dodać pół łyżeczki miodu lub syropu klonowego

Przygotowanie:

  • Jabłko zetrzyj na tarce o możliwie najmniejszych oczkach. Ja często podobnie jak w przypadku placków marchewkowych używam tarki do parmezanu z drobnymi oczkami dzięki niej jabłko po starciu ma konsystencje musu.
  • Do jabłka dodaj całe jajko, mąkę pszenną pełnoziarnistą, cynamon oraz mleko owsiane i wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Na rozgrzaną patelnię posmarowaną masłem klarowanym nakładaj łyżką stołową porcje ciasta. Jedna łyżka to jeden placek. Placki smaż z obu stron około 2,5 minuty, aż się zarumienią.
  • Placki podawaj same lub jeśli dziecko jest starsze (12+) posmarowane miodem lub syropem klonowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *