Placki jabłkowe z cynamonem dla niemowląt

Moja córka od początku roz­sze­rza­nia diety jest wielką fanką plac­ków. Mogłaby je jeść cały czas i jest to danie pew­niak, które zawsze zjada ze smakiem. Placki przy­go­to­wuje tak, aby więk­szość ich skład­ni­ków sta­no­wiły warzywa lub owoce. Dzi­siaj posta­no­wi­łam podzie­lić się z Wami moim przepisem na placki jabłkowe z cynamonem dla nie­mow­ląt.

placki jabłkowe z cynamonem

Placki z jabł­kami to prze­pis znany prak­tycz­nie każ­demu. Pyszne cia­sto naleśnikowe z kawał­kami jabłka zjada ze sma­kiem więk­szość małych dzieci. Ja sama jako dziecko zja­da­łam placki z jabł­kiem posy­pane cukrem pudrem i bar­dzo je lubi­łam. Teraz kiedy mam większą świa­do­mość i zdaję sobie sprawę z tego, jakie kon­se­kwen­cje nie­sie za sobą nadmierne spo­ży­wanie cukru, sta­ram się przyrządzać stare i znane prze­pisy w now­szej i zdrow­szej odsło­nie. Tak też zro­bi­łam z kla­sycz­nym prze­pisem na placki jabł­kowe, two­rząc prze­pis na placki jabłkowe z cynamonem dla nie­mow­ląt, które roz­pły­wają się w ustach i ich głównych składnikiem są jabłka, a nie mąka pszenna.

Placki jabłkowe z cynamonem dla niemowląt

Przeznaczenia:

Placki nadają się dla dzieci już na początku rozszerzania diety. Zazwyczaj po 7 miesiącu, kiedy do diety dziecka wprowadziłaś już jajko. Placki są mięciutkie podobnie jak placki bananowe, więc nawet najmłodszy maluch nie powinien mieć problemu z ich jedzeniem. Placki możesz podać dziecku do rączki, jeśli stosujesz metodę BLW lub podawać dziecku po kawałku do ust.

Składniki:

  • 1 słodkie jabłko
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka masła klarowanego do smażenia
  • 3 łyżeczki mąki pszennej pełnoziarnistej najlepiej ekologicznej
  • 15 ml mleka owsianego
  • opcjonalnie dla starszego dziecka (12+) jeśli jabłka nie są wystarczająco słodkie, możesz dodać pół łyżeczki miodu lub syropu klonowego

Przygotowanie:

  • Jabłko zetrzyj na tarce o możliwie najmniejszych oczkach. Ja często podobnie jak w przypadku placków marchewkowych używam tarki do parmezanu z drobnymi oczkami, dzięki niej jabłko po starciu ma konsystencje musu.
  • Do jabłka dodaj całe jajko, mąkę pszenną pełnoziarnistą, cynamon oraz mleko owsiane i wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Na rozgrzaną patelnię posmarowaną masłem klarowanym nakładaj łyżką stołową porcje ciasta. Jedna łyżka to jeden placek. Placki smaż z obu stron około 2,5 minuty, aż się zarumienią.
  • Placki podawaj same lub jeśli dziecko jest starsze (12+) posmarowane miodem lub syropem klonowym.

12 thoughts on “Placki jabłkowe z cynamonem dla niemowląt”

  1. Tak się ucieszyłam, że znalazłam tutaj przepis na placki bez jajek, a tu w trakcie przygotowywania doczytałam w instrukcji jajko, którego nie było na liście składników… 🙁

  2. Rzeczywiście w liście składników jajko gdzieś mi umknęło. Postaram się jednak stworzyć przepis na placki jabłkowe bez jajek 🙂

    1. Raczej nie. Do smażenia placków używam masła klarowanego, ponieważ ma bardzo wysoką temperaturę dymienia i dlatego idealnie nadaj się do smażenia, bezy ryzyka, że podczas przyrządzania placków, wytworzą się szkodliwe substancje. Masło zwykłe ma bardzo niski próg dymienia 135 stopni C w porównaniu do masła klarowanego, którego próg wynosi 250 stopni C.

      1. Bardzo dziękuję za cenne wskazówki. Wczoraj odważyłam się wyjść do sklepu i kupić masło klarowane. Jednak pozostaje mi drugi problem… zachęcenie mojej 10 miesięcznej Córki do placuszków i tostów…

        1. 🙂 Ciężko coś doradzić. Moja córka od początku lubiła placki. Pierwsze, które jej podałam do placki bananowe. Następnie stopniowo wprowadzałam nowe smaki. Może Pani córka nie lubi placków albo po prostu nie smakują jej np,. placki jabłkowe 😉

    1. Innym napojem roślinnym, mlekiem krowim, łyżeczką jogurtu naturalnego lub pominąć. Placki nawet bez mleka owsianego wyjdą smaczne 🙂

    1. Tak, może Pani dodać połowę dokładnie rozgniecionego banana. Świetnie się sprawdza zastępując jajko przy słodkich wypiekach. Jeśli doda Pani banana, placki będą słodsze. Może Pani również pominąć jabłko w przepisie, ponieważ mus jabłkowy, również dobrze wiąże składniki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *