Pierogi bezglutenowe z mąki gryczanej

Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pyszne pierogi bezglutenowe dla dzieci z mąki gryczanej. Staram się nie podawać mojej córce pszenicy, a jeśli już decyduje się na jej podanie, to wybieram pełnoziarnistą pszenicę orkisz. W sklepach dostępne jest tak wiele zdrowych, pełnowartościowych mąk, że naprawdę nie ma co, ograniczać się tylko do jednej. Poza tym mąka pszenna jest jednym z najbardziej modyfikowanych produktów na rynku, co jeszcze bardziej przekonuje mnie, aby z niej całkowicie zrezygnować.

Pierogi bezglutenowe z mąki gryczanej

Z powodzeniem zastąpiłam mąkę pszenną praktycznie we wszystkich moich przepisach tj. ciasta, naleśniki, placki czy pierogi leniwe.

Mimo że, bardzo lubię pierogi, do tej pory nie zdarzyło mi się ich przygotować w zdrowszej wersji bez pszenicy. Sama nie wiem dlaczego. W tym roku w Święta Bożego Narodzenia nadrobiłam te zaległości i razem z mamą, a może bardziej moja mama przygotowała pyszne pierogi z mąki gryczanej. Pierogi gryczane naprawdę świetnie zastępują pierogi wykonane na bazie mąki pszennej.

Przyznam szczerze, że dość sceptycznie podeszłam do pierogów z mąki gryczanej, ponieważ mimo że wiem, że kasza gryczana jest bardzo zdrowa, nie należy do moich ulubionych produktów.
Na szczęście, co najbardziej mnie zdziwiło specyficzny smak gryki, jest w pierogach praktycznie niewyczuwalny. Jeśli ktoś nie wie, że pierogi przygotowane są z mąki gryczanej, nawet się nie zorientuje.

Pierogi bezglutenowe z mąki gryczanej idealne dla dzieci

Przeznaczenie:

Pierogi nadają się dla dzieci po 7 miesiącu życia. Zarówno tych karmionych metodą BLW jak i klasycznie. Wszystko jednak zależy do farszu, który przygotujesz.

Dla dzieci po 7 miesiącu najlepiej sprawdzą się owoce lub warzywa tj. szpinak czy ziemniaki.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli (u dzieci poniżej roku możesz pominąć)
  • 1 szklanka gorącej wody (w zależności od konsystencji ciasta)

Przygotowanie:

  1. Oba rodzaje mąki wraz z solą wsypu do miski, dodaj olej oraz wodę i wymieszaj wszystko łyżką.
  2. Kiedy składniki się połączą, zacznij wyrabiać ciasto ręką. Z ciasta uformuj trzy małe kule i rozwałkowuj po kolei każdą z nich, nie zapominając o podsypywaniu mąką, aby ciasto się nie przyklejało.
  3. Po rozwałkowaniu szklanką, wykrój kółka. Na wykrojone kółka nakładaj farsz i sklej pierogi.
  4. Zagotuj wodę i wrzuć pierogi do gotującej się wody. Gotuj jeszcze 3 minut od wypłynięcia.
  5. Pierogi smakują jeszcze lepiej, jeśli odsmażymy je na patelni na maśle klarowanym. Dzieciom poniżej roku pierogi możesz polać odrobiną rozpuszczonego masła lub masła klarowanego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *