Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pyszne pierogi bezglutenowe dla dzieci z mąki gryczanej. Staram się nie podawać mojej córce pszenicy, a jeśli już decyduje się na jej podanie, to wybieram pełnoziarnistą pszenicę orkisz. W sklepach dostępne jest tak wiele zdrowych, pełnowartościowych mąk, że naprawdę nie ma co, ograniczać się tylko do jednej. Poza tym mąka pszenna jest jednym z najbardziej modyfikowanych produktów na rynku, co jeszcze bardziej przekonuje mnie, aby z niej całkowicie zrezygnować.

Z powodzeniem zastąpiłam mąkę pszenną praktycznie we wszystkich moich przepisach tj. ciasta, naleśniki, placki czy pierogi leniwe.
Mimo że, bardzo lubię pierogi, do tej pory nie zdarzyło mi się ich przygotować w zdrowszej wersji bez pszenicy. Sama nie wiem dlaczego. W tym roku w Święta Bożego Narodzenia nadrobiłam te zaległości i razem z mamą, a może bardziej moja mama przygotowała pyszne pierogi z mąki gryczanej. Pierogi gryczane naprawdę świetnie zastępują pierogi wykonane na bazie mąki pszennej.
Przyznam szczerze, że dość sceptycznie podeszłam do pierogów z mąki gryczanej, ponieważ mimo że wiem, że kasza gryczana jest bardzo zdrowa, nie należy do moich ulubionych produktów.
Na szczęście, co najbardziej mnie zdziwiło specyficzny smak gryki, jest w pierogach praktycznie niewyczuwalny. Jeśli ktoś nie wie, że pierogi przygotowane są z mąki gryczanej, nawet się nie zorientuje.
Pierogi bezglutenowe z mąki gryczanej idealne dla dzieci
Przeznaczenie:
Pierogi nadają się dla dzieci po 7 miesiącu życia. Zarówno tych karmionych metodą BLW jak i klasycznie. Wszystko jednak zależy do farszu, który przygotujesz.
Dla dzieci po 7 miesiącu najlepiej sprawdzą się owoce lub warzywa tj. szpinak czy ziemniaki.
Składniki:
- 1 szklanka mąki gryczanej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli (u dzieci poniżej roku możesz pominąć)
- 1 szklanka gorącej wody (w zależności od konsystencji ciasta)
Przygotowanie:
- Oba rodzaje mąki wraz z solą wsypu do miski, dodaj olej oraz wodę i wymieszaj wszystko łyżką.
- Kiedy składniki się połączą, zacznij wyrabiać ciasto ręką. Z ciasta uformuj trzy małe kule i rozwałkowuj po kolei każdą z nich, nie zapominając o podsypywaniu mąką, aby ciasto się nie przyklejało.
- Po rozwałkowaniu szklanką, wykrój kółka. Na wykrojone kółka nakładaj farsz i sklej pierogi.
- Zagotuj wodę i wrzuć pierogi do gotującej się wody. Gotuj jeszcze 3 minut od wypłynięcia.
- Pierogi smakują jeszcze lepiej, jeśli odsmażymy je na patelni na maśle klarowanym. Dzieciom poniżej roku pierogi możesz polać odrobiną rozpuszczonego masła lub masła klarowanego.