Paluszki rybne w płatkach owsianych dla dzieci

Bardzo lubię przygotowywać, stare znane wszystkim dania w nowszej zdrowej odsłonie. Podejrzewam, że większość z nas w dzieciństwie zajadała się paluszkami rybnymi i najprawdopodobniej była to jedyna ryba, którą w ogóle zjadaliśmy. Dzisiaj postanowiłam przygotować swoją propozycję tego dania, a mianowicie domowe paluszki rybne w płatkach owsianych dla dzieci.

Paluszki rybne w płatkach owsianych dla dzieci

Sklepowe paluszki rybne to nic dobrego. Tłusta, niezdrowa panierka otaczająca kawałek zmielonej ryby niewiadomego pochodzenia. Za nic świecie nie podałabym czegoś takiego do jedzenia mojej córce. Samodzielnie przygotowane paluszki rybne, przygotowane z grubego kawałka ryby i obtoczone płatkami owsianymi to zdecydowanie co innego.

W związku z tym, ze podaje córce obiad zazwyczaj po drzemce, nie mam za dużo czasu na gotowanie, kiedy córka wstanie. Dlatego wszystko co mogę przygotowuje rano. Mielę panierkę, przygotowuje rybę, i warzywa z którymi mam zamiar podać paluszki rybne. Kiedy córka wstanie jedyne co muszę zrobić to, usmażyć paluszki rybne.

Domowe paluszki rybne w płatkach owsianych dla dzieci

Przeznaczenie:

Danie nadaje się dla dzieci po 12 miesiącu życia, ponieważ, mimo że smażone na średnim ogniu i z dodatkiem odpowiedniego tłuszczu, nie jest wskazane dla młodszych dzieci, które dopiero co poznają nowe smaki.

Składniki:

  • 200 gram polędwicy z dorsza, najlepiej, żeby był to gruby kawałek ryby
  • 1 jajko
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki ekologicznej bułki tartej
  • sok z cytryny do skropienia ryby
  • sól himalajska
  • pieprz
  • masło klarowane

Przygotowanie:

  • Jeśli tak jak ja używasz mrożonej ryby, rozmroź ją najlepiej dzień wcześniej.
  • W dniu, kiedy przygotowujesz paluszki rybne, osusz rybę dokładnie ręczniczkiem papierowym, następnie pokrój na małe kawałki przypominające paluszki rybne.
  • Rybę dopraw solą i pieprzem, skrop odrobiną soku z cytryny i wstaw do lodówki.
  • Przygotuj panierkę. Do części do rozdrabniana w blenderze lub młynka wrzuć bułkę tartą i płatki owsiane, następnie wszystko drobno zmiel.
  • Przed smażeniem, obtocz paluszki dokładnie w jajku i panierce z płatków owsianych i bułki tartej.
  • Paluszki smaż na średnim ogniu na niewielkiej ilości masła klarowanego, aż się zarumienią.

Paluszki rybne podałam w towarzystwie pieczonych ziemniaczków z tymiankiem oraz z gotowanym na parze brokułem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *