Owsianka z bananem, miodem i cynamonem

Owsianka to rodzaj posiłku, który całą naszą rodziną zjadamy bardzo często. My z mężem jemy owsiankę w wersji czekoladowej praktycznie codziennie na drugie śniadanie. Córka w zależności od dnia zjada owsiankę na śniadanie, drugie śniadanie lub kolację. Od pewnego czasu, od kiedy córka na śniadanie praktycznie codziennie domaga się jajka, owsianka jest głównie drugośniadaniowa i kolacyjną propozycją. Jej ulubioną wersją smakowa jest teraz owsianka z gniecionym bananem, miodem i cynamonem, która idealnie nadaje się dla dzieci.

Owsianka z bananem, miodem i cynamonem

Do owsianki z bananem dodaje zawsze odrobinę miodu i córka zajada ją z takim apetytem, że aż miło popatrzeć. Oczywiście, jeśli owsiankę chcesz podać dziecku poniżej roku, nie dodawaj do niej miodu. Jeśli jednak do jej przygotowania użyjesz dojrzałego banana, żadne dosładzanie nie będzie potrzebne i mimo braku miodu, owsianka będzie słodka.

Jeśli chcesz wypróbować naszą ulubioną owsiankę czekoladową przepis znajdziesz tu.

Owsianka z bananem, miodem i cynamonem

Przeznaczenie:

Owsianka z bananem nadaje się dla dzieci już na początku rozszerzania diety, czyli po 7 miesiącu. Jeśli dodasz do niej miód, możesz podać ja dziecku dopiero po wyżej roku.

Składniki:

  • 3 łyżki płatków owsianych
  • pól dojrzałego banana
  • 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
  • szczypta prawdziwej wanilii
  • pół łyżeczki miodu dla dzieci powyżej roku
  • mleko owsiane do zalania

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane zalej mlekiem owsianym i odstaw na około 20 minut.
  2. Po tym czasie do płatków dodaj cynamon cejloński, wanilie i gotuj płatki na średnim ogniu przez około 10 minut, aż płatki będą wystarczająca miękkie. Co jakiś czas mieszaj płatki.
  3. Podczas gotowania, jeśli płatki są nadal twarde, a wchłonęły już cale mleko owsiane, dolewam jeszcze trochę mleka. Zdarza mi się dolewać mleko nawet kilka razy podczas gotowania do uzyskania odpowiedniej kremowej konsystencji.
  4. W międzyczasie obierz banan ze skórki i w miseczce ugnieć go dokładnie widelcem.
  5. Gotową owsiankę, przełóż do miseczki z bananem i dokładnie wymieszaj.
  6. Następnie dodaj miód. Pamiętaj! Jeśli do owsianki dodajesz miód, rób to zawsze dopiero po ostygnięciu owsianki, żeby temperatura nie była zbyt wysoka. Miód w zbyt wysokiej temperaturze traci swoje właściwości zdrowotne i zamienia się w zwykły cukier.
  7. Do owsianki możesz dodać również suszone lub świeże owoce. Owsianka smakuje jednak wyśmienicie bez żadnych dodatków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *