Naleśniki z cukinii dla niemowląt i dzieci

Dzisiaj chciałam polecić Wam przepis na naleśniki z cukinii dla niemowląt i dzieci, które lubią naleśniki, ale nie za chętnie sięgają po warzywa. Moja córka mniej więcej do 21 miesiąca życia jadła dużo warzyw i owoców i nie miała żadnych problemów z jedzeniem. Z przyjemnością sięgała po brokuła kalafiora czy fasolkę. Miała oczywiście swoich faworytów, zdarzało się, że czegoś nie zjadła, ale raczej nie miałam problemu, aby w jej dziennym jadłospisie znalazło się od 4 do 5 porcji warzyw. Niestety nadszedł czas, kiedy córka stała się bardziej wybredna i warzywa nie smakują jej już tak jak kiedyś.

Naleśniki z cukinii dla niemowląt i dzieci

Bardzo często zdarza się, kiedy na obiad podaje mięso z warzywami, że zjada z talerza tylko ziemniaki i mięso, a pozostałe warzywa zostawia. Staram się jednak nie poddawać. Ostatnio córka chciała naleśniki na kolację.

Zapytałam: „Może placki?„, ponieważ chciałam przygotować placki warzywne.

Odpowiedź, jaka padła to: „Nie, nie, nie„.

Na to ja: „Ok, naleśniki proszę bardzo.”

Szybko poleciałam do kuchni i przygotowałam naleśniki z cukinii, które są idealne dla dzieci i niemowląt. Zawinęłam, posmarowałam dżemem truskawkowym, polałam jogurtem i podałam. Córka zjadła ze smakiem wszystko i domagała się kolacji.

Naleśniki z cukinii dla niemowląt i dzieci

Przeznaczenie:

Naleśniki z cukinii nadają się dla dzieci już po 7 miesiącu.

Składniki:

  • 3 łyżeczki mąki kasztanowej lub kukurydzianej
  • 80g cukinii
  • 1 jajko
  • ¼ łyżeczki wanilii
  • 50 ml mleka owsianego
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

  • Na małej patelni rozgrzej łyżeczkę masła klarowanego.
  • Cukinie obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o jak najmniejszych oczkach. Odciśnij ją z nadmiaru wody.
  • Do cukinii dodaj jajko, 3 łyżeczki mąki kasztanowej, mleko owsiane oraz wanilię.
  • Następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Z masy wyjdą dwa małe naleśniki. Na patelnię, wyłóż tyle ciasta, aby zakryć dno całej patelni. Naleśniki smaż na średnim ogniu 3 minut z jednej strony i około 2,5 minut z drugiej strony. Patelnia podczas smażenia drugiej strony naleśników jest dużo bardziej rozgrzana, dlatego czas smażenia drugiej strony naleśnika powinien być krótszy.
  • Przed nałożeniem porcji ciasta na drugiego naleśnika, dołóż na patelnię masło klarowane.
  • Naleśniki są grubsze niż klasyczne naleśniki i ciężej się zwijają.
  • Naleśniki podawaj same lub z dodatkiem dżemu truskawkowego z samych owoców i jogurtu naturalnego z prawdziwą wanilią.

1 thought on “Naleśniki z cukinii dla niemowląt i dzieci”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *