Naleśniki to danie, które bardzo kojarzy mi się z dzieciństwem. Często podczas pobytu u dziadków, dziadek serwował mi je na śniadanie, posypane cukrem pudrem, ponieważ takie najbardziej lubiłam. Dla mojej córki również staram się przygotowywać takie pyszności, nie robię ich jednak z mąki pszennej oraz nie posypuje ich cukrem pudrem, bo mimo że w dzieciństwie za nimi przepadałam, teraz zdaję sobie sprawę, że jest to śniadanie zupełnie bezwartościowe pod względem odżywczym. Dla mojej córki przygotowuje naleśniki z różnych mąk bezglutenowych, do których dodaje napój roślinny zamiast mleka. Wczoraj na kolację przygotowałam naleśniki kukurydziane z jagodami dla dzieci, które tak bardzo posmakowały córce, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem.

Naleśniki kukurydziane z jagodami dla dzieci
Ciasta ze składników podanych w przepisie wystarczy na przygotowanie pięciu małych naleśników z mąki kukurydzianej dla dzieci. Jeśli chcesz przygotować większe naleśniki lub przygotować ich więcej, podwój ilość składników.
Przeznaczenie:
Bezglutenowe naleśniki z mąki kukurydzianej dla dzieci nadają się dla dziecka powyżej 9 miesiąca, które radzą sobie z samodzielnym rozdrabnianiem jedzenia. Jeśli do jagód tak jak ja dodasz cukier kokosowy, naleśniki będą nadawać się dla dziecka dopiero powyżej roku. Dodawanie cukru, nie jest jednak konieczne, możesz podać naleśniki z samymi owocami i jogurtem.
Składniki:
Na konfiturę jagodową:
- 100 g mrożonych jagód
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki cukru kokosowego
Na ciasto naleśnikowe:
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mleka owsianego
- 1 jajko
- masło klarowane do smażenia
Na jogurt:
- 1/2 jogurtu naturalny bio
- szczypta prawdziwej wanilii
- 1/2 łyżeczki syropu klonowego
Przygotowanie:
- Mrożone jagody włóż do małego rondelka, dodaj odrobinę wody, cukier i duś na małym ogniu.
- Kiedy owoce będą już gorące, dodaj mąkę ziemniaczaną, żeby lekko zagęścić owoce.
- W międzyczasie przygotuj ciasto na naleśniki z mąki kukurydzianej dla dzieci oraz jogurt waniliowy.
- Do miseczki wsyp mąki, napój roślinny oraz jajko i dokładnie wymieszaj trzepaczką.
- Jogurt przełóż do miseczki, dodaj syrop klonowy oraz wanilie i dokładnie wymieszaj.
- Naleśniki smaż na patelni wysmarowanej masłem klarowanym.
- Przed smażeniem każdego naleśnika na patelnię dokładaj masło klarowane, dzięki temu łatwiej będzie Ci przełożyć naleśniki na drugą stronę i nie będą się bardzo kruszyć.
- Naleśniki smaruj konfiturą jagodową i zawijaj.
- Na wierzch naleśnika wyłóż łyżkę jogurtu naturalnego z wanilią i syropem klonowym.
Robiłam bardzo podobne w smaku są mega 🙂