Naleśniki kukurydziane z jagodami dla dzieci

Naleśniki to danie, które bardzo kojarzy mi się z dzieciństwem. Podczas pobytu u dziadków, dziadek serwowała mi je często na śniadanie posypane cukrem pudrem ponieważ takie najbardziej lubiłam. Dla mojej córki również staram się przygotowywać takie pyszności, nie robię ich jednak z mąki pszennej oraz nie posypuje ich cukrem pudrem bo mimo, ze w dzieciństwie za nimi przepadałam teraz zdaję sobie sprawę, że jest to śniadanie zupełnie bezwartościowe pod względem odżywczym. Dla mojej córki przygotowuje naleśniki z różnych mąk bezglutenowych do których dodaje napój roślinny zamiast mleka z domową konfiturą i jogurtem. Wczoraj na kolację dla córki przygotowałam naleśniki kukurydziane z jagodami dla dzieci, które tak jej smakowały, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem.

Naleśniki kukurydziane z jagodami dla dzieci

Naleśniki kukurydziane z jagodami dla dzieci

Ciasta ze składników podanych w przepisie wystarczy na przygotowanie 5 małych naleśniczków. Jeśli chcesz przygotować większe naleśniki, lub przygotować ich więcej podwój ilość składników.

Przeznaczenie:

Naleśniki kukurydziane nadają się dla dziecka powyżej 9 miesiąca życia, które radzą sobie z samodzielnym rozdrabnianiem jedzenia. Jeśli do jagód tak jak ja dodasz cukier kokosowy, naleśniki będą nadawać się dla dziecka dopiero powyżej roku. Dodawanie cukru nie jest jednak konieczne możesz podać naleśniki z samymi owocami i jogurtem lub śmietaną.

Składniki:

Na konfiturę jagodową:

  • 100 g mrożonych jagód
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki cukru kokosowego

Na ciasto naleśnikowe:

  • pół szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mleka owsianego
  • 1 jajko
  • masło klarowane do smażenia

Na śmietanę lub jogurt:

  • pół jogurtu naturalny bio lub śmietany 18% bio.
  • szczypta prawdziwej wanilii
  • pół łyżeczki syropu klonowego

Przygotowanie:

  • Mrożone jagody włóż do małego rondelka, dodaj odrobinę wody, cukier i duś na małym ogniu
  • Kiedy owoce będą już gorące, dodaj mąkę ziemniaczaną, żeby lekko zagęścić owoce.
  • W między czasie przygotuj ciasto na naleśniki oraz jogurt.
  • Do miseczki wsyp mąki, napój roślinny oraz jajko i dokładnie wymieszaj trzepaczką.
  • Jogurt przełóż do miseczki dodaj syrop klonowy oraz wanilie i dokładnie wymieszaj.
  • Naleśniki smaż na patelni wysmarowanej masłem klarowanym.
  • Przed smażeniem każdego naleśnika na patelnię dokładaj masło klarowane. Dzięki temu łatwiej będzie Ci przełożyć naleśniki na drugą stronę i nie będą się bardzo kruszyć.
  • Naleśniki smaruj konfiturą jagodową i zawijaj, na wierzch naleśnika wyłóż łyżkę jogurtu naturalnego z wanilią i ksylitolem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *