Miód na odporność i przeziębienie – który wybrać?

Miody od lat cenione są za ich niezliczone właściwości zdrowotne. Z powodzeniem stosowane są w medycynie naturalnej, ponieważ wykazują działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. W okresie zwiększonej zachorowalności powinniśmy sięgać po nie częściej i stosować zamiast aptecznych suplementów wzmacniających odporność. Miody sprawdzają się zarówno do wzmacniania odporności u dzieci i dorosłych, jak i do leczenia i łagodzenia objawów przeziębienia, kiedy już u nas wystąpią. Jaki miód jest najlepszy na odporność i przeziębienie? Jakie miody warto mieć w domu?

Miód na odporność i przeziębienie - który wybrać?

Przez długi czas uważałam, że miód to miód. Wiedziałam oczywiście, że jest zdrowszy od białego cukru, ale ceniłam go głównie za pyszny słodki smaki. Nie zwracałam większej uwagi na to, z jakiego miodu korzystam.

Kupowałam zazwyczaj najłatwiej dostępne miody, czyli mód wielokwiatowy, rzepakowy, ewentualnie od czasu do czasu akacjowy nie zdając sobie do końca sprawy, jak ogromny jest wybór miodów i jak wszechstronne mają one zastosowanie.

Od kiedy doceniłam miody, zawsze dbam o to, żeby w mojej kuchni go nie zabrakło. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy to bardziej jesteśmy narażenie na przeziębienia. Raczej nie kupuje miodu w sklepach spożywczych, tylko staram się je kupować bezpośrednio w pasiekach.

W tym roku moje miody pochodzą z pasieki Królewskie Miody i są naprawdę przepyszne!

Miód na odporność i przeziębienie – który wybrać?

Miody, które muszę mieć w domu zawsze i które idealnie nadają się do wzmacniania odporności i walki z przeziębieniem to:

1. Miód lipowy – najbardziej znany miód na przeziębienie

Miód lipowy to jeden z najbardziej popularnych miodów, które stosujemy w domu do walki z przeziębieniem. Ja również miód lipowy mam zawsze w domu i stosuje go jako dodatek do ciepłego napoju owsianego, które podaje córce na rozgrzanie po zimowym lub deszczowym spacerze.

Miód lipowy działa podobnie, jak herbata z lipy napotnie, przeciwgorączkowo, przeciwkaszlowo i wykrztuśnie, dodatkowo ma właściwości uspokajające, które pomogą dziecku usnąć podczas choroby. Miód lipowy polecany jest również podczas zapalenia oskrzeli i płuc i wykazuje wysoką aktywność antybakteryjną.

2. Miód spadziowy

Miód spadziowy podobnie jak lipowy sprawdza się idealnie podczas przeziębienia. Dodatkowo ma właściwości uspokajające i oczyszczające. Polecany jest szczególnie w schorzeniach układu oddechowego. Sprawdza się również do zapobiegania zakażeniom układu moczowego. Jeśli nasze dziecko skarży się na ból podczas oddawania moczu oprócz żurawiny lub soku z żurawiny, warto również sięgnąć po miód spadziowy.

Miód na odporność i przeziębienie - który wybrać?
Wszystkie miody widoczne na zdjęciu możecie kupić w pasiecie Królewskie Miody: miód gryczany, miód spadziowy

3. Miód gryczany

Miód gryczany ma bardzo silne działanie antybiotyczne, którym wyróżnia się na tle innych miodów. Ma działanie odtruwające i oczyszczające. Potrafi również znacząco zmniejszyć uporczywy kaszel u dziecka i poprawia jakość snu.

4. Miód akacjowy

Miód akacjowy ma co prawda niskie działanie antybakteryjne, ale jest za to świetnym lekarstwem na ból gardła, kaszel i inne dolegliwości górnych dróg oddechowych. W związku z tym zawsze warto mieć go w domu.

Nie ma chyba dziecka, które nie lubiłoby miodu akacjowego, bo to najsłodszy ze wszystkich znanych mi miodów!

5. Miód Mniszkowy

Miód mniszkowy świetnie sprawdza się w przypadku problemów żołądkowych. Kiedy kogoś z mojej rodziny boli brzuch, podaje mu zawsze do picia rumianek z odrobiną miodu Mniszkowego.

Miód na odporność i przeziębienie - który wybrać?
Wszystkie te miody możecie kupić w pasiecie Królewskie Miody: miód akacjowy, miód mniszkowy, miód lipowy.

Miód na odporność i przeziębienie – jak podawać?

Mimo że miodów mam w domu bardzo dużo, uważam z ilością ich spożywania, ponieważ oprócz wielu właściwości odżywczych, miód to nadal cukier, który w dużej ilości może nam szkodzić.

Praktycznie zawsze podaje miód na łyżeczce lub dodaje go do letniego napoju. Ewentualnie jako dodatek do naleśników lub kanapki. Podgrzewanie miodu, powoduje, że traci on swoje cenne właściwości i staje się zwykłym cukrem!

Dlatego nigdy nie powinniśmy dodawać miodu do słodkich wypieków czy gorącej herbaty.

Kiedy ktoś z mojej rodziny jest chory podaje miód trzy razy dziennie po jednej łyżeczce. Aby wzmocnić odporność w okresie jesienno-zimowym zjadamy po jednej łyżeczce miodu dziennie.

Jeśli podoba Ci się mój artykuł i szukasz przepisów z wykorzystaniem miodu …

koniecznie zajrzyj na mój profil @mamprzepis_pl, który prowadzę na Instagramie. Codziennie dziele się tam moimi propozycjami potraw dla całej rodziny i nie tylko!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *