Migdałowe ciastka bez cukru z daktyli dla dzieci

Często eksperymentuje w kuchni i wymyślam nowe przepisy. Ostatnio naszła mnie ochota na ciastka migdałowe. Chciałam jednak, żeby był zdrowe i nadawały się do zjedzenia już dla małych niemowląt. W związku z tym postanowiłam użyć daktyli jako substancji słodzącej, która świetnie skomponowała się z migdałami i skórką z cytryny. Ciasteczka składają się głównie z mielonych migdałów i daktyli, nie mają w składzie mleka, cukru, ani mąki pszennej dlatego nadają się idealnie dla dzieci z nietolerancją laktozy i glutenu. Przepis na migdałowe ciastka bez cukru z daktyli udał się tak bardzo, że ciastka zniknęły z blachy, za nim zdążyły dobrze wystygnąć.

Migdałowe ciastka bez cukru z daktyli

Migdałowe ciastka bez cukru z daktyli dla dzieci

Przeznaczenie:

Migdałowe ciastka nadają się dla dzieci już po 7miesiącu życia, ponieważ są słodzone daktylami. 

Składniki:

  • 50 gram migdałów
  • 50 gram suszonych daktyli
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 20 ml soku z cytryny
  • 40 gram płatów owsianych
  • 1 czubata łyżka oleju kokosowego
  • 1 jajko

Przygotowanie:

  • Daktyle mocz około 20 minut w gorącej wodzie.
  • Migdały zmiel na mąkę i przesyp do miski, następnie zmiel płatki owsiane na mąkę i również dodaj miski.
  • Odlej wodę z namoczonych daktyli i zblenduj je na miazgę.
  • Pastę z daktyli  dodaj do miski ze zmielonymi migdałami i płatkami owsianymi.
  •  Dodaj żółtko, skórkę otartą z połowy cytryny, sok z cytryny oraz olej kokosowy i wszystko dokładnie wymieszaj. Konsystencja ciasta będzie prawdopodobnie bardzo gęsta.
  • Białko ubij na sztywną piane i dodaj do masy.
  • Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładaj ciastka. Ręką bierz mała porcje ciasta, którą rozpłaszczaj na papierze tworząc okrągły kształt ciastka.
  • Ciastka piecz około 15 minut w temperaturze 180 stopni, aż się zarumienią.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *