Migdałowe ciasteczka z daktyli dla dzieci

Często eksperymentuje w kuchni i wymyślam nowe przepisy. Ostatnio naszła mnie ochota na ciastka migdałowe. Chciałam jednak, żeby ciastka był zdrowe i nadawały się do zjedzenia dla niemowląt. W związku z tym postanowiłam użyć daktyli jako substancji słodzącej, która świetnie skomponowała się z migdałami i skórką z cytryny. Ciasteczka składają się głównie z mielonych migdałów i daktyli, nie mają w składzie mleka, cukru, ani mąki pszennej dlatego nadają się idealnie dla dzieci z nietolerancją laktozy i glutenu. Migdałowe ciasteczka z daktyli udały się tak bardzo, że zniknęły z blachy, za nim zdążyły dobrze wystygnąć.

Migdałowe ciastka bez cukru z daktyli

Migdałowe ciasteczka z daktyli dla dzieci

Przeznaczenie:

Migdałowe ciasteczka nadają się dla dzieci już po 7 miesiącu, które mają wprowadzone do diety jajko. Ciastka migdałowe są świetnym sposobem na wprowadzenie do diety dziecka migdałów. Do posłodzenia ciastek została użyta pasta z daktyli, którą można podawać dzieciom już na początku rozszerzania diety. Pamiętaj, żeby małemu niemowlakowi nie podawać więcej niż 1 ciastko, ponieważ ciastka są dość kaloryczne.

Składniki:

  • 50 g migdałów
  • 50 g suszonych daktyli
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 20 ml soku z cytryny
  • 40 g płatów owsianych
  • 1 czubata łyżka oleju kokosowego
  • 1 jajko

Przygotowanie:

  1. Daktyle mocz około 20 minut w gorącej wodzie.
  2. Migdały zmiel na mąkę i przesyp do miski, następnie zmiel płatki owsiane i również dodaj do miski.
  3. Odlej wodę z namoczonych daktyli i zblenduj na miazgę. Pastę z daktyli  dodaj do miski ze zmielonymi migdałami i płatkami owsianymi, następnie dodaj żółtko, skórkę otartą z połowy cytryny, sok z cytryny oraz olej kokosowy i wszystko dokładnie wymieszaj. Konsystencja ciasta będzie bardzo gęsta.
  4. Białko ubij na sztywną piane i dodaj do masy.
  5. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładaj ciastka. Ręką nabieraj małą porcję ciasta, następnie rozpłaszczaj ją na papierze, tworząc okrągły kształt ciastka.
  6. Ciastka piecz około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż się zarumienią.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *