Migdałowe ciasteczka z 4 składników, bez tłuszczu i mąki

Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami szybkim i prostym przepisem na ciasteczka migdałowe bez dodatku tłuszczu z małą ilością cukru, do których przygotowania wystarczą tylko 4 składniki i robi się je ekspresowo. Dawno nie przygotowywałam tak łatwych i jednocześnie tak smacznych ciasteczek. Głównym składnikiem ciasteczek jest mąka migdałowa, która zawiera w sobie tłuszcz, w związku z tym nie ma konieczności dodawania do nich, żadnego innego tłuszczu.

Migdałowe ciasteczka z 4 składników, bez tłuszczu i mąki

Ciastka zawierają tylko 2 łyżeczki cukru kokosowego, w związku z tym idealnie nadają się dla roczniaka. Nie są zbyt słodkie, więc jeśli dorosły chciałby się na nie skusić, a zdecydowanie bardziej preferuje słodkie wypieki, może posmarować ciastka odrobiną miodu, tak jak robił to mój mąż.
Ciasteczka migdałowe przygotowuje się tak łatwo, że nadadzą się świetnie do przygotowywania wspólnie z nawet najmłodszym dzieckiem.

Migdałowe ciasteczka z 4 składników, bez tłuszczu i mąki

Przeznaczenie:

Ciasteczka migdałowe nadają się dla dzieci powyżej roku, ponieważ zawierają cukier kokosowy. Jest go jednak tak nie wiele, że z powodzeniem możesz podać jedno ciastko starszemu niemowlakowi.

Jeśli chcesz podać niemowlakowi deser z migdałami, który nie zawiera cukru, polecam ten przepis.

Składniki:

  • 100 g mąki migdałowej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • ½ łyżeczki wanilii

Przygotowanie:

  1. Mąkę migdałową, jajko, cukier kokosowy i prawdziwą wanilię wrzuć do miski i dokładnie wymieszaj.
  2. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (góra-dół). Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Ciasto nabieraj małą łyżeczką i formuj kuleczki, następnie układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz na środkowej półce przez 25 minut. Jeśli chcesz możesz obtoczyć ciasteczka w płatkach migdałów. Nie jest to jednak konieczne.
  4. Po tym czasie wyjmij ciasteczka z piekarnika i ostudź.
  5. Ciasteczka możesz podawać same. Możesz je również oblać odrobiną gorzkiej czekolady lub polewać miodem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *