Krem z awokado – dwa pyszne przepisy

Krem z awokado serwuje mojej córce najczęściej na podwieczorek, mimo, że owoce staram się podawać córce w godzinach porannych. Enzymy trawienne są wtedy najbardziej aktywne. Awokado mimo że jest owocem zawiera bardzo mało cukrów prostych. Jest za to bogate w tłuszcze nienasycone, potas, kwas foliowy oraz wiele innych witamin dlatego idealnie nadaje się na podwieczorek.

krem z awokado

Niestety awokado nie każdemu smakuje i ze względu na jego specyfikę, nie jest to owoc słodki, który można dziecku podać do rączki często jest w diecie dziecka pomijany.

Moja córka samego awokado też za bardzo nie toleruje, dlatego staram się dodawać awokado do różnych dań tworząc dania z awokado, które najbardziej jej odpowiadają.

Awokado najczęściej serwuje córce na słodko w postaci pysznego kremu waniliowego lub czekoladowego. Oba przepisy na kremy z awokado są wyśmienite i bardzo smakują mojej córce. Można je podawać w temperaturze pokojowej lub na zimno.

Przepis na waniliowy krem z awokado:

Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 7 miesiąca życia

Składniki:

  • 1/4 awokado
  • pół średniego banana (około 50 gram)
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego lub jogurtu roślinnego
  • szczypta wanilii

Sposób przygotowania:

  • Awokado, banana i jogurt wrzuć do kielicha blendera. Wszystko zmiksuj na krem.
  • Przełóż do miseczki. Dodaj wanilię i dokładnie wymieszaj.

Przepis na czekoladowy krem z awokado

krem z awokado

Wersja I – czekoladowy krem z awokado z bananem

Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 12 miesiąca życia ze względu na kakao w składzie. Kakao można zastąpić karbem, wtedy krem możesz podać już dziecku w wieku 7 miesięcy.

Składniki:

  • 1/4 awokado
  • pół średniego banana (około 50 gram)
  • 30 ml mleka roślinnego (najczęściej dodaje kokosowe lub owsiane)
  • pół łyżeczki kakao
  • łyżeczka wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

  • Awokado, banana, mleko roślinne i kakao wrzuć do kielicha blendera. Wszystko zmiksuj na jednolity krem.
  • Przełóż do miseczki. Dodaj wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj.

Wersja II – czekoladowy krem z awokado z syropem klonowym

Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 12 miesiąca życia ze względu na syrop klonowy i kakao w składzie.

Składniki:

  • 1/2 awokado
  • 30 ml mleka roślinnego (najczęściej dodaje kokosowe lub owsiane)
  • pół łyżeczki kakao
  • łyżeczka syropu klonowego
  • opcjonalnie: zmielone na mąkę migdały

Sposób przygotowania:

  • Awokado, mleko roślinne i kakao wrzuć do kielicha blendera. Wszystko zmiksuj na jednolity krem.
  • Przełóż do miseczki. Dodaj syrop klonowy i dokładnie wymieszaj. Opcjonalnie możesz dodać do kremu mielone migdały.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *