Krem z awokado – dwa pyszne przepisy

Krem z awokado serwuje mojej córce najczęściej na podwieczorek, mimo, że owoce staram się podawać córce w godzinach porannych. Enzymy trawienne są wtedy najbardziej aktywne. Awokado mimo że jest owocem zawiera bardzo mało cukrów prostych. Jest za to bogate w tłuszcze nienasycone, potas, kwas foliowy oraz wiele innych witamin dlatego idealnie nadaje się na podwieczorek.

krem z awokado

Niestety awokado nie każdemu smakuje i ze względu na jego specyfikę, nie jest to owoc słodki, który można dziecku podać do rączki często jest w diecie dziecka pomijany.

Moja córka samego awokado też za bardzo nie toleruje, dlatego staram się dodawać awokado do różnych dań tworząc kombinacje, które najbardziej jej odpowiadają.

Awokado najczęściej serwuje córce na słodko w postaci pysznego kremu waniliowego lub czekoladowego. Oba kremy są wyśmienite i bardzo smakują mojej córce. Można je podawać w temperaturze pokojowej lub na zimno.

Przepis na waniliowy krem z awokado:

Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 7 miesiąca życia

Składniki:

  • 1/4 awokado
  • pół średniego banana (około 50 gram)
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego lub jogurtu roślinnego
  • szczypta wanilii

Sposób przygotowania:

  • Awokado, banana i jogurt wrzuć do kielicha blendera. Wszystko zmiksuj na krem.
  • Przełóż do miseczki. Dodaj wanilię i dokładnie wymieszaj.

Przepis na czekoladowy krem z awokado

krem z awokado

Wersja I – czekoladowy krem z awokado z bananem

Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 12 miesiąca życia ze względu na kakao w składzie. Kakao można zastąpić karbem, wtedy krem możesz podać już dziecku w wieku 7 miesięcy.

Składniki:

  • 1/4 awokado
  • pół średniego banana (około 50 gram)
  • 30 ml mleka roślinnego (najczęściej dodaje kokosowe lub owsiane)
  • pół łyżeczki kakao
  • łyżeczka wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

  • Awokado, banana, mleko roślinne i kakao wrzuć do kielicha blendera. Wszystko zmiksuj na jednolity krem.
  • Przełóż do miseczki. Dodaj wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj.

Wersja II – czekoladowy krem z awokado z syropem klonowym

Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 12 miesiąca życia ze względu na syrop klonowy i kakao w składzie.

Składniki:

  • 1/2 awokado
  • 30 ml mleka roślinnego (najczęściej dodaje kokosowe lub owsiane)
  • pół łyżeczki kakao
  • łyżeczka syropu klonowego
  • opcjonalnie: zmielone na mąkę migdały

Sposób przygotowania:

  • Awokado, mleko roślinne i kakao wrzuć do kielicha blendera. Wszystko zmiksuj na jednolity krem.
  • Przełóż do miseczki. Dodaj syrop klonowy i dokładnie wymieszaj. Opcjonalnie możesz dodać do kremu mielone migdały.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *