Kokosanki w zdrowszej odsłonie dla dzieci

Kokosanki to jeden z tych deserów, który zdarza mi się przygotowywać tylko wtedy, kiedy w lodówce zostaną mi niewykorzystane białka jaj. Zdarza się to zazwyczaj, kiedy dzień wcześniej przygotowuje kruche ciasto lub ciasteczka, do których przygotowania potrzebuje samych żółtek. W zależności od ilości zużytych żółtek, następnego dnia królują u nas w domu pyszne kokosanki w zdrowszej odsłonie dla dzieci z cukrem kokosowym.

Kokosanki w zdrowszej odsłonie dla dzieci

Przepis na kokosanki w zdrowszej odsłonie dla dzieci powstał na bazie klasycznego przepisu na kokosanki. Lekko go zmodyfikowałam, tak, aby był zdrowszy, mniej słodki i mniej kaloryczny. Zastąpiłam zwykły biały cukier, cukrem kokosowym i użyłam go, aż o połowę mniej. Zwykłe masło zastąpiłam masłem klarowanym, ponieważ dużo lepiej nadaję się do pieczenia. W przeciwieństwie do zwykłego masła ma wysoki punkt dymienia. Do reszty składników tj. mąka ziemniaczana, sok z cytryny, czy wiórki kokosowe nie miałam zastrzeżeń, więc te składniki pozostały w przepisie bez zmian. Dużą wagę przywiązuje jednak do wyboru składników, których używam w kuchni, dlatego wszystkie produkty, których użyłam, były ekologiczne.

Kokosanki to w większości wiórki kokosowe, dlatego warto zwrócić szczególną uwagę na to, z jakich wiórków korzystamy. Niestety często w sklepach możemy natrafić na wiórki koksowe, które zawierają szkodliwy na naszego zdrowia dwutlenek siarki.

Kokosanki w zdrowszej odsłonie dla dzieci

Przeznaczenie:

Kokosanki nadają się dla dzieci po 1 roku życia, ponieważ w ich skład wchodzi cukier kokosowy.

Składniki:

  • 60 g cukru kokosowego
  • 30 g masła klarowanego
  • 100 gram wiórków kokosowych
  • 2 białka
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

  • Masło klarowane podgrzej w rondelku, następnie dodaj 45 g cukier kokosowy. Podgrzewaj wszystko razem, aż masło dokładnie się rozpuści.
  • Do masła z cukrem kokosowym dodaj wiórki kokosowe i wszystko dokładnie wymieszaj. Ja zazwyczaj mieszam składniki ręką.
  • Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj pozostały cukier (15 gramów), sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
  • Połowę piany wymieszaj delikatnie z kokosem, stopniowo dodawaj pozostałą pianę.
  • Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, łyżką nakładaj niewielkie porcje masy.
  • Kokosanki piecz  od 11 do 14 minut w temperaturze 180 stopni.

2 thoughts on “Kokosanki w zdrowszej odsłonie dla dzieci”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *