Jarzynowa zupka pomidorowa dla niemowląt

Przepis na dzisiaj to jarzynowa zupka pomidorowa dla niemowląt. Nie smakuje jak typowa pomidorówka, ale jest bardzo smaczna i godna polecenia. Sezon na pomidory trwa w najlepsze, to najwyższy czas, aby wykorzystać je przygotowując potrawy dla naszych dzieci. Pomidory oprócz tego, że są źródłem wielu witamin, mają w składzie likopen, który działa przeciwzapalnie oraz zmniejsza negatywny wpływ promieniowania UV, chroniąc skórę przed poparzeniem słonecznym.

jarzynowa zupka pomidorowa dla niemowląt

Moja córka uwielbia pomidory i wszystko o smaku pomidorowym.  Smakują jej tak bardzo, że nawet jeśli na obiad przygotuje nowe danie, które nie za bardzo jej smakuje, wystarczy, że dodam do niego odrobinę pasaty pomidorowej i od razu zjada wszystko ze smakiem.

Oczywiście staram się nie robić tego za często. Chcę, aby córka zjadała różne smaki, ale jeśli odmawia jedzenia, a nie mam nic innego, co mogłabym je podać, nie mam wyjście i muszę dodać trochę sosu pomidorowego.

Na obiad oprócz drugiego dania zawsze podaje córce zupę. Zupy przygotowuję na dwa dni, dzięki czemu nie muszę gotować ich codziennie. Gotując zupy, mieszam ze sobą różne warzywa, dzięki czemu czasem udaje mi się stworzyć oryginalne smaki. Tak było w przypadku jarzynowej zupki z pomidorem.

Jarzynowa zupka pomidorowa dla niemowląt

Przeznaczenie:

Zupki nadają się dla dzieci po 6 miesiącu, które mają już wprowadzone do diety poszczególne warzywa.

Składniki:

  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • 1 średni ziemniak
  • pół małej cebuli
  • kawałek pora
  • pomidor
  • olej rzepakowy bio

Przygotowanie:

  • Do garnka wlej olej rzepakowy.
  • Pokrój drobno cebulę i pora i wrzuć do garnka. Duś na małym ogniu.
  • Zagotuj wodę. Do miski włóż pomidora i zalej wrzątkiem.
  • Obierz i pokrój drobno, ziemniaka, marchewkę i selera, wrzuć do garnka.
  • Pomidora obierz ze skóry, pokrój, oczyść z nasion i wrzuć do garnka, wszystko zalej przegotowaną wodą. Wody dodaj tylko tyle, aby zakryć warzywa.
  • Zupę gotuj pod przykryciem na średnim ogniu 20 minut od czasu zagotowania zupy.
  • Ugotowaną zupę odstaw do wystygnięcia. Zmiksuj zupę na krem.
  • Zupkę podawaj samą lub z odrobiną mascarpone.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *