Jagielnik czyli wegański sernik dla dzieci

Od pewnego czasu testuje nowe przepisy Wielkanocne, które z powodzeniem, możemy zaserwować małym dzieciom. Po udanej próbie przyrządzenia bezglutenowej babki Wielkanocnej, pełna zapału postanowiłam, przygotować jagielnik czyli wegański sernik dla dzieci. Przyznam szczerze, że łudziłam się, że ciasto w smaku będzie delikatnie przypominało prawdziwy sernik, mimo że w jego składzie nie znajdziemy nawet odrobiny białego sera.

Jagielnik czyli wegański sernik dla dzieci

Ciasto przygotowałam na bazie kaszy jaglanej i orzechów nerkowca. Sernik z kaszy jaglanej dla dzieci wyszedł wyśmienity i bardzo posmakował całej mojej rodzinie. Nie przypominał jednak w swoim smaku klasycznego sernika, więc jeśli ktoś spodziewa się takiego rezultatu, może się rozczarować.

Sernik z kaszy jaglanej oblałam masłem migdałowym, a kolejnego dnia postanowiłam przygotować do niego karmel z daktyli i masła orzechowego, który często dodaje do deserów z kaszy jaglanej.

Jagielnik czyli wegański sernik dla dzieci

Przeznaczenie:

Ciasto ze względu na obecność cukru kokosowego i ksylitolu w składzie nadaje się dla dzieci powyżej roku. Jeśli jednak planowałaś podać swojemu dziecku klasyczne ciasto Wielkanocne na bazie białego cukru i mąki pszennej, zdecydowanie bardziej polecam podanie jagielnika, ponieważ składa się z samych zdrowych i pełnowartościowych produktów, więc podane w małej ilości na pewno nie zaszkodzi.

Składniki:

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 3 łyżeczki cukru kokosowego
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady o zawartości 70% kakao
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 szklanki mleka owsianego (po 250 ml) + 6 łyżek
  • 3 łyżki ksylitolu
  • pół filiżanki orzechów nerkowca
  • 1/2 łyżeczki prawdziwej wanilii
  • łyżki oleju kokosowego
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

  • Filiżankę orzechów nerkowca zalej wrzątkiem i mocz przez pół godziny.
  • 1/3 czekolady połam na kostki i wrzuć do małego garnuszka.
  • Dodaj sześć łyżek mleka owsianego i podgrzewaj, cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści.
  • Dodaje cukier kokosowy do rozpuszczonej czekolady i mieszaj dalej.
  • Do masy czekoladowej dodaj płatki owsiane i wymieszaj dokładnie.
  • Masę czekoladową wyłóż na dno tortownicy wysmarowanej olejem kokosowym i wstaw do lodówki.
  • Odlej wodę z nerkowców i zmiel je na masę.
  • Kaszę jaglaną przepłucz dokładnie pod bieżącą wodą, następnie zalej 2 szklankami mleka roślinnego i gotuj, aż kasza będzie bardzo miękka i wchłonie mleko (u mnie około 20 minut).
  • Pod koniec gotowania dodaj olej kokosowy, wanilie, zmiksowane nerkowce, sok z cytryny i ksylitol.
  • Blenduj kaszę na gładką masę, następnie przełóż ją do tortownicy.
  • Po przestygnięciu wstaw ciasto na noc do lodówki, żeby masa zgęstniała.
  • Przed podaniem ciasto polewam łyżeczką masła migdałowego lub karmelem z daktyli i migdałów.

2 thoughts on “Jagielnik czyli wegański sernik dla dzieci”

  1. nigdy nie jadłam takiego sernika, zawsze tylko tradycyjny 🙂 mój maluch jest na etapie ekologicznych kaszek dla niemowląt +mleko, więc może i ja coś z kaszki przygotuję dla siebie 😀

    1. 🙂 Bardzo polecam. Tylko tak jak wspominałam ciasto w smaku nie przypomina sernika, ale jest super 🙂 Przygotowane jest na bazie zwykłej kaszy jaglanej a nie kaszki jaglanej 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *