Różnego rodzaju ciasteczka to coś, co pieczemy razem z moją córką najczęściej. Najbardziej ze wszystkich lubimy ciasteczka kruche, ponieważ przy ich przygotowywaniu córka ma dużo zabawy, wykrawając foremkami różne ciekawe kształty. Kruche ciasteczka robiłam już z wielu różnych mąk, ale najbardziej smakują nam chyba te z mieszanki mąk ziemniaczanej i kukurydzianej. Dlatego, jeśli szukasz przepisu na idealne bezglutenowe kruche ciasteczka, koniecznie musisz wypróbować te kruche ciasteczka!
Idealne bezglutenowe kruche ciasteczka
Przeznaczenie:
Ciasteczka ze względu na obecność cukru kokosowego w składzie nadają się dla dzieci powyżej roku. Jeśli jednak zdarza Ci się od czasu do czasu podawać niemowlakowi słodkie bułeczki, czy herbatniki, te ciastka będą dla dziecka zdecydowanie zdrowsze, ponieważ zawierają tego cukru bardzo mało.
Składniki:
- 130g mąki kukurydzianej
- 70g skrobi ziemniaczanej
- 100g masła
- 40g cukru kokosowego
- 1 jajko
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciastka dokładnie zagnieć i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm i wykrój foremkami ciasteczka.
- Ciasteczka piecz około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra-dół)
- Upieczone ciasteczka przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Jeśli szukasz kruchych ciasteczek z dodatkiem jeszcze innych mąk. Zajrzyj tu lub tu.
Jeśli podoba Ci się mój przepis na idealne bezglutenowe kruche ciasteczka dla całej rodziny…
koniecznie zajrzyj na mój profil @mamprzepis_pl, który prowadzę na Instagramie. Codziennie dziele się tam moimi propozycjami potraw dla niemowląt, dzieci i reszty rodziny, która chce odżywiać się zdrowo.