Daktylowe kulki marchewkowo-kokosowe z cynamonem

Warzywa staram się przemycać w posiłkach dla córki pod każdą możliwą postacią, aby w ciągu dnia zjadała ich przynajmniej 4 porcję. Oprócz dodawania warzyw w klasycznej postaci do śniadania, kolacji czy obiadu, równie często przygotowuje dla mojej córki placki warzywne zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Dzisiaj postanowiłam pójść o krok dalej i przygotowałam dla córki na podwieczorek daktylowe kulki marchewkowo-kokosowe z cynamonem, które bardzo jej posmakowały.

Daktylowe kulki marchewkowo-kokosowe z cynamonem

Marchewka to warzywo, które moja córka zjada często, ale zazwyczaj w formie gotowanej. Nie przepada za surówką z tartej marchewki, a kiedy podam jej marchewkę całą lub w słupkach nie zjada jej za wiele. Traktuje ją bardziej jak gryzak, który pomaga przy ząbkowaniu i kiedy wyssie część soku z marchwi, resztę po prostu wypluwa. Nie przepada również za sokiem marchewkowym. Nie mam pojęcia dlaczego?

Chciałam do diety córki, przemycić więcej marchewki w formie surowej i dlatego wpadłam na pomysł, żeby dodać ją do ulubionych kulek daktylowych córki, które przygotowujemy bardzo często wspólnie na podwieczorek. Połączenie marchewki, kokosa i cynamonu to coś naprawdę wspaniałego. Myślę, że wykorzystam je do przygotowania innych marchewkowych podwieczorków dla córki.

Daktylowe kulki marchewkowo-kokosowe z cynamonem dla niemowląt

Przeznaczenie:

Kulki nadają się dla dzieci już po 7 miesiącu. Są miękkie i bez problemu poradzi sobie z nimi każde niemowlę. Nadają się świetnie dla rodziców stosujących metodę BLW. Przepis na kulki marchewkowo-kokosowe z cynamonem to idealna propozycja dla rodziców, którzy chcą wprowadzić do diety dziecka orzechy. W jednej kulce jest naprawdę niewiele wiórków koksowych.

Składniki:

  • 45 gram marchewki
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 daktyle
  • 1/2 łyżeczki oleju kokosowego

Przygotowanie:

  • Daktyle mocz w gorącej wodzie przez około 20 minut, następnie odlej z daktyli wodę.
  • Do części do rozdrabniania blendera wrzuć pokrojoną w kostkę marchewkę, cynamon, daktyle i wiórki kokosowe, następnie wszystko dokładnie zmiksuj.
  • Z uzyskanej masy formuj małe kuleczki na jeden kęs, tak aby cała kuleczka zmieściła się bez problemu w ustach dziecka.
  • Kulki podawaj od razu po przyrządzeniu, wtedy będą najbardziej miękkie i soczyste.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *