Ciasteczka owsiane z polewą czekoladową dla dzieci

Jakiś czas nie przygotowałam, żadnych wypieków i zamiast tego na podwieczorek serwowałam córce owoce świeże i suszone oraz orzechy. Taki rodzaj podwieczorku odpowiadał każdemu. Bardzo lubię piec, więc tak długa przerwa musiała się kiedyś skończyć. Po tak długiej przerwie postanowiłam przygotować owsiane ciasteczka ze zdrową polewą czekoladową, którą przygotowałam na bazie suszonych daktyli, gorzkiej czekolady i mleczka kokosowego. Ciasteczka wyszły pyszne i szybko musiałam schować parę do lodówki, żeby później, kiedy nikt nie patrzy zrobić parę zdjęć, które mogę wrzucić na bloga.

Ciasteczka owsiane z polewą czekoladową

Proste i szybkie ciasteczka owsiane dla dzieci

Ciasteczka owsiane z polewą czekoladową

Przeznaczenie:

Owsiane ciasteczka z polewą czekoladową nadają się dla dzieci powyżej 12 miesiąca życia, ponieważ zawierają 4 łyżki cukru kokosowego, który, mimo że zdrowszy od białego cukru nadal jest cukrem.

Składniki:

  • 60 g masła klarowanego
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru kokosowego
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • ½ łyżeczki wanilii
  • 3 łyżki mąki kasztanowej
  • 1 i ½ szklanki płatków owsianych

Polewa czekoladowa:

  • 6 daktyli
  • 10 łyżek mleczka kokosowego o zawartości kokosa minimum 60 %
  • 3 kostki gorzkiej czekolady (sprawdzić wagę)

Przygotowanie:

  1. Daktyle zalej wrzątkiem i mocz przez 20 minut, po tym czasie odlej wodę.
  2. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
  3. Do miski wsyp płatki owsiane, przesianą przez sitko mąkę kasztanową i wiórki kokosowe. Przesianie mąki kasztanowej przez sitko jest konieczne, ponieważ ma tendencję do zbijania i tworzenia grudek.
  4. Następnie dodaj cukier kokosowy, wanilię i proszek do pieczenia. Rozpuść masło klarowane. Ja zazwyczaj rozpuszczam masło w małym naczyniu żaroodpornym, które umieszcza na chwilę w rozgrzewającym się piekarniku.
  5. Do miski wlej roztopione masło klarowane i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj jajka i wymieszaj.
  6. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wykładaj ciastka łyżką stołową. Jedna łyżka to jedno ciastko, masę formuj w kulkę i delikatnie spłaszczaj. Ciastka owsiane piecz przez 15 minut, aż się zarumienią.
  7. Kiedy ciastka będą się piekły, przygotuj polewę czekoladową.
  8. Daktyle, mleczko kokosowe i czekoladę umieść w rondelku i podgrzewaj, aż czekolada się rozpuści. Następnie zblenduj wszystko na jednolitą masę.
  9. Ostudzone ciastka mocz w polewie czekoladowej i układaj na talerz.
  10. Ciastka oblane polewą czekoladową włóż do lodówki na 2 godziny i podawaj.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *