Biszkopty dla dzieci z mąki kasztanowej

Od niedawna w kuchni eksperymentuje z mąką kasztanową. Mimo że wiele razy natrafiałam na przepisy z wykorzystaniem mąki kasztanowej, dopiero teraz się na nią skusiłam, ponieważ obawiałam się, że jej smak nie będzie mi odpowiadał. Sama nie wiem dlaczego? Kasztany jadłam tylko raz w życiu jako małe dziecko, kiedy mój tata przywiózł je z Francji i nawet nie pamiętam, jak smakowały. Cieszę się jednak, że w końcu się skusiłam. Od kiedy pierwszy raz upiekłam waniliowe biszkopty dla dzieci z mąki kasztanowej, jestem nią po prostu zachwycona.

Biszkopty dla dzieci z mąki kasztanowej

Uważam, że mąka kasztanowa idealnie nadaję się do słodkich wypieków, ponieważ sama w sobie jest słodka i ciasta przygotowane na jej bazie są zdecydowanie smaczniejsze niż te na zwykłej mące pszennej. Mąka kasztanowa konsystencją przypomina mąkę pszenną, więc naprawdę świetnie ją zastępuje. Jedyną jej wadą jest wysoka cena, ale do przyrządzenia porcji biszkoptów dla córki, używam jej tak mało, że naprawdę opłaca się ją kupić.

Do waniliowych biszkoptów z mąki kasztanowej dla dzieci, dodałam odrobinę oleju koksowego, więc nie są to klasyczne biszkopty, ale w smaku i konsystencji bardzo je przypominają.

Biszkopty dla dzieci z mąki kasztanowej

Przeznaczenie:

Ciasteczka nadają się dla dzieci po 1 roku życia, ze względu na obecność syropu klonowego w składzie.

Składniki:

  • 4 łyżki mąki kasztanowej
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 jajko
  • jedna czubata łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego
  • 20 ml  mleka owianego
  • 1/4 łyżeczki naturalnej wanilii
  • szczypta soli różowej

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  • W misce umieść mąkę kasztanową i ryżową. Dobrze, jeśli mąki przesypiesz przez sitko, ponieważ mąka kasztanowa ma tendencje do tworzenia grudek.
  • Dodaj syrop klonowy, jajko, olej kokosowy, mleko owsiane, sól oraz wanilię i wszystko dokładnie wymieszaj łyżką.
  • Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Biszkopty nakładaj stołową łyżką. Jeśli ciężko ci się nakłada biszkopty, możesz nalać wody do szklanki i moczyć łyżkę w wodzie przed nałożeniem każdego ciastka na blachę.
  • Biszkopty piecz 15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *