Bezglutenowy jabłecznik z kruszonką dla dzieci

Ostatnio dzieliłam się z Wami przepisem na bezglutenowe kruche ciasteczka. Po tym, jak ciastka stały się hitem w moim domu, posmakowały zarówno córce jak i mężowi. Postanowiłam wykorzystać sprawdzony przepis i na bazie ciasta z ciasteczek przygotować bezglutenowy jabłecznik z kruszonką.

Bezglutenowy jabłecznik z kruszonką

Do przygotowywania wypieku przystąpiłam w weekend. Wtedy zazwyczaj mam trochę więcej czasu na eksperymenty w kuchni ponieważ mąż bawi się z naszą córeczką. Ciasto przygotowałam podobnie jak ciasto na kruche ciasteczka. Ciasto wyszło wyśmienite. Zajadaliśmy się nim przez dwa dni. Mimo, że jest to raczej przekąska, która ze względu na kruszenie i konieczność jedzenia łyżeczką nadaje się do jedzenia w domu zabraliśmy ją ze sobą na spacer drugiego dnia bo nie byliśmy wstanie się oprzeć. Córka jedząc jabłecznik, aż tańczyła z radości i po zjedzeniu swojej części domagała się jeszcze ciasta od męża, który nie chętnie oddawał swoje ostatnie kęsy.

Poniżej zamieszczam prosty przepis na bezglutenowy jabłecznik z kruszonką:

Przeznaczenie:

Ciasto podobnie jak kruche ciasteczka nadaje się dla dzieci już w 7 miesiącu życia, ale ze względu na obecność cukru kokosowego w przepisie czyli substancji słodzącej lepiej podawać je dziecku po 12 miesiącu życia, oczywiście nie w dużych ilościach.

Składniki:

  • 75 g mąki kukurydzianej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g mąki ryżowej
  • 100 g oleju kokosowego
  • 85 g cukru kokosowego
  • 2 żółtka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia ja używam zawsze bezglutenowego
  • szczypta soli morskiej
  • 3 średnie jabłka
  • pół łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

  • Do miski wsyp trzy rodzaje mąk, olej i cukier kokosowy, żółtka i proszek do pieczenia. Ciasto dokładnie zagnieć, utwórz kształt kulki, przykryj folią i włóż do lodówki na około 45 minut.
  • Formę o średnicy 14 cm posmaruj dokładnie tłuszczem, ja zrobiłam to olejem kokosowym, którego użyłam do wypieku.
  • Podziel ciasto na dwie równe połowy i jedną z nich wyłóż spód blaszki.
  • Następnie jabłka zetrzyj na małych oczkach i wyłóż je na ciasto.
  • Jabłka posyp cynamonem.
  • Drugą połowę ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp jabłka.
  • Bezglutenowy kruchy jabłecznik  piecz w 180°C przez około 35 minut, aż się zarumieni.
  • Po upieczeniu możesz zostawić ciasto w piekarniku do przestudzenia.

Jeśli chcesz aby ciasta wyszło więcej lub nie masz małej tortownicy tylko standardową wystarczy, że podwoisz wszystkie składniki. Ciasto będzie się wtedy piekło odrobinę dłużej. Dlatego warto piec je około 45 minut na bieżąco sprawdzając patyczkiem czy nie jest surowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *