Bezglutenowe pierniczki dla dzieci na ostatnią chwilę

W tym roku Święta Bożego Narodzenia spędzamy w hotelu. Cieszę się z tego rozwiązania, ponieważ moja córka będzie mogła skorzystać tam z wielu atrakcji i nie będzie musiała się nudzić. Mimo to powoli celebrujemy czas między świętami, strojąc dom i przyrządzając świąteczne słodkości. Kiedy naszła mnie ochota na pierniczki, postanowiłam, że przygotuje zdrowy odpowiednik pierniczków, który bez obawy będę mogła podać mojej córce. Bezglutenowe pierniczki dla dzieci przygotowałam na bazie mojego podstawowego przepisu na bezglutenowe ciasto kruche. Lekka modyfikacja przepisu i dodanie kilku składników sprawiła, że zwykłe ciastka kruche zamieniły się w aromatyczne pierniczki, które szybko znikały z naszych talerzy.

Bezglutenowe pierniczki dla dzieci na ostatnią chwilę

Jeśli podobnie jak ja starasz się podawać dziecku zdrowe produkty, bezglutenowe pierniczki dla dzieci przygotuj dla swojego dziecka na Święta Bożego Narodzenia. Ciasteczka robi się bardzo szybko i nie muszą leżakować.

Ilość składników wystarczy na przygotowanie całej blaszki pierniczków, dzięki czemu dziecko będzie mogło cieszyć się ich smakiem przez całe Święta. Nawet nie zauważy, jeśli ty sama skosztujesz parę ciasteczek, a gwarantuje, że trudno będzie się powstrzymać 😊

Bezglutenowe pierniczki dla dzieci na ostatnią chwilę

Przeznaczenie:

Ciasteczka nadają się dla dzieci powyżej 12 miesiąca życia ze względu na zawartość cukru kokosowego.

Składniki:

  • 80 g mąki kukurydzianej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 80 g oleju kokosowego
  • 4 łyżki cukru kokosowego
  • 2 żółtka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia (ja używam zawsze bezglutenowego proszku do pieczenia bio)
  • szczypta soli morskiej
  • 1 łyżka powideł śliwkowych ( ja użyłam domowych przygotowanych przez moją mamę na bazie ksylitolu) jeśli dodajesz powidła kupne, wybierz takie bez cukru lub z dodatkiem zdrowych słodów.
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki kardamonu

Przygotowanie:

  • Do miski wsyp trzy rodzaje mąk, olej i cukier kokosowy, żółtka i proszek do pieczenia.
  • Dodaj cynamon, kardamon oraz powidła śliwkowe. Ciasto dokładnie zagnieć, utwórz kształt kulki, przykryj folią i włóż do lodówki na około 45 minut.
  • Ciasto rozwałkuj i foremką wycinaj kształty pierniczków.
  • Uformowane ciastka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ciastka piecz w 180°C przez około 15 minut, aż się zarumienią. Czas pieczenia w głównej mierze zależy od wielkości pierniczków. Jeśli foremki, których używasz są duże, pierniki piecz około 20 minut.
  • Po upieczeniu wyjmij bezglutenowe pierniczki dla dzieci  z piekarnika i ostudź przed podaniem

1 thought on “Bezglutenowe pierniczki dla dzieci na ostatnią chwilę”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *