Bezglutenowe naleśniki kokosowe z mąki kasztanowej

Moja córka bardzo lubi wszelkiego rodzaju naleśniki i placki. W związku z tym często eksperymentuje w kuchni, tworząc różne kombinacje smakowe z różnych mąk i napojów roślinnych, przygotowując naleśniki czy placki w różnym wydaniu. Nie chcę, aby córka przyzwyczaiła się do jednego smaku naleśników ponieważ dzięki nim udaję mi się do jej diety przemycić wiele wartościowych składników odżywczych, które są podane w znanej i lubianej dla córki formie. Ostatnio na kolację przygotowałam bezglutenowe naleśniki kokosowe z mąki kasztanowej, które wyszły delikatne i puszyste. Jeśli jeszcze nie próbowałaś przygotowywać naleśników kasztanowych, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Bezglutenowe naleśniki kokosowe z mąki kasztanowej

Bezglutenowe naleśniki kokosowe z mąki kasztanowej

Przeznaczenie:

Naleśniki kasztanowe nadają się dla dzieci po 7 miesiącu życia, które mają do diety wprowadzone jajko i mleko kokosowe.

Składniki:

  • 1 jajko
  • pół szklanki mąki kasztanowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki mleczka kokosowego o zawartości około 60% kokosa
  • pół szklanki wody
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

  1. Do misy blendera wsyp przesianą przez sitko mąkę kasztanową i ziemniaczaną.
  2. Przygotowując naleśniki z mąki kasztanowej, zawsze przesiewam mąkę przez sitko, ponieważ mąka kasztanowa ma tendencje do tworzenia grudek.
  3. Warto wymieszać ciasta za pomocą robota kuchennego zamiast trzepaczki, ponieważ robot rozbije niechciane grudki mąki, jeśli takowe zostaną nawet po przesianiu przez sitko.
  4. Do mąki dodaj jajko, mleko kokosowe lub mleczko kokosowe wymieszane z wodą w proporcjach 1:1.
  5. Wszystkie składniki wymieszaj łyżką i zmiksuj w robocie kuchennym. Do zrobienia naleśników kasztanowych używam końcówki w kształcie szerokiej trzepaczki. Zawsze ustawiam obroty robota na najniższą moc, żeby nie pojawiały się bąbelki.
  6. Naleśniki smaż na patelni wysmarowanej masłem klarowanym.
  7. Przed smażeniem każdego naleśnika na patelnię dokładaj masło klarowane. Dzięki temu łatwiej będzie Ci przełożyć naleśniki na drugą stronę i nie będą się bardzo kruszyć.
  8. Naleśniki kasztanowe zazwyczaj podaje z jogurtem naturalnym z prawdziwą wanilią i cukrem kokosowym lub ksylitolem. W towarzystwie ulubionych owoców najczęściej jagód i truskawek lub dobrej jakości dżemu truskawkowego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *