Bezglutenowe kotlety schabowe dla dzieci

Dzisiaj na obiad moja córka po raz pierwszy jadła kotleta schabowego. Nie byłabym jednak sobą, gdybym ich odrobinę nie zmodyfikowała, tak żeby były zdrowsze i nie zawierały w sobie pszenicy, której staram się w kuchni unikać. Moje bezglutenowe kotlety schabowe dla dzieci zamiast klasycznej panierki miały panierkę ze zmielonych płatków owsianych.

Bezglutenowe kotlety schabowe dla dzieci

Kotlety smażyłam na średnim ogniu na maśle klarowanym, aby zminimalizować wytworzenie toksycznych substancji podczas smażenia.
Kotlet schabowe w panierce z płatków owsianych smakowały córce tak bardzo, że zjadła jeszcze kawałek mojego kotleta, a mąż stwierdził, że te kotlety są zdecydowanie lepsze niż klasyczne kotlety, co było dla mnie ogromnym komplementem.

Jako dodatek do kotletów podałam pieczone bataty (wcale nie uważam, że ziemniaki są niezdrowe, po prostu zabrakło ich w domu 😊) oraz gotowanego na parze kalafiora polanego odrobiną oleju rzepakowego.

Bezglutenowe kotlety schabowe dla dzieci

Przeznaczenie:

Ze względu na to, że kotlety są solone oraz smażone, nie zalecam podawania ich dziecku, które nie ukończyło drugiego roku życia. Moja córka jadła kotlety po raz pierwszy właśnie, kiedy skończyła 2 lata. Córka rzadko jada smażone potrawy. Jeśli jednak je jej podaje, zawsze smażę potrawę na maśle klarowanym. Staram się również smażyć kotlety na średnim ogniu.

Składniki:

  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 1 jajko
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • ekologiczny schab (5 kotletów)
  • 100 ml mleka owsianego

Przygotowanie:

  1. Z kotletów odetnij białą otoczkę z zewnętrznej części mięsa. Kotlety połóż na desce i dokładnie roztłucz.
  2. Płatki owsiane zmiel dokładnie w młynku do kawy lub w specjalnym urządzeniu do rozdrabniania.
  3. Kotlety namocz w mleku z dodatkiem soli i pieprzu przez ok. 2 godziny.
  4. Wyjmij kotlety z mleka i osusz je ręczniczkiem papierowym. Dopraw solą i pieprzem, obtocz w roztrzepanym jajku i w zmiksowanych płatkach owsianych.
  5. Na patelni rozgrzej masło klarowane.
  6. Smaż na średnim ogniu, po 4 minuty z każdej strony
  7. Usmażone kotlety schabowe odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym i podawaj z pieczonymi ziemniakami lub batatami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *