Bezglutenowe babeczki jogurtowe z truskawkami dla dzieci

Po udanej próbie przygotowania babeczek kokosowych postanowiłam pójść za ciosem i przygotować babeczki jogurtowe na bazie jogurtu koziego, który znalazłam niewykorzystany w lodówce. Jogurt kozi ma specyficzny smak i jest dość słony, więc nie miałam pewności czy będzie pasował do słodkich wypieków. Okazało się, że bezglutenowe babeczki jogurtowe z truskawkami dla dzieci przygotowane na bazie jogurtu koziego są jeszcze smaczniejsze niż te przygotowane z dodatkiem zwykłego jogurtu naturalnego.

Bezglutenowe babeczki jogurtowe z truskawkami dla dzieci

Do przygotowania babeczek użyłam mąki kukurydzianej i owsianej, dzięki czemu babeczki są bezglutenowe. Zamiast białego cukru użyłam cukru koksowego, który w przeciwieństwie do zwykłego cukru zawiera wiele minerałów i witamin. Dodatkowo w babeczkach jogurtowych mojego autorstwa, jest aż o połowę mniej cukru, niż w klasycznych przepisach na babeczki jogurtowe i tylko 3 łyżki tłuszczu.

Bezglutenowe babeczki jogurtowe z truskawkami dla dzieci

Przeznaczenie:

Babeczki jogurtowe nadają się dla dzieci powyżej roku, ponieważ zawierają cukier kokosowy.

Składniki:

  • 75 gram cukru kokosowego
  • 125 gram jogurtu koziego
  • 150 gram truskawek
  • 60 gram mąki kukurydzianej
  • 60 gram mielonych płatków owsianych
  • 3 łyżki  masła klarowanego
  • szczypta wanilii
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzej 180 stopni.
  • Truskawki dokładnie umyj i usuń szypułki.
  • Jajko zmiksuj razem z cukrem kokosowym przez około 2 minuty, następnie płatki owsiane zmiel dokładnie na mąkę. Ja używam do tego blendera. Równie dobrze możesz zmielić płatki owsiane w młynku do kawy lub użyć gotowej mąki owsianej ze sklepu.
  • W rozgrzewającym się piekarniku rozpuść masło klarowane.
  • Do masy jajecznej dodaj jogurt kozi, rozpuszczone masło klarowane i dalej miksuj.
  • Na koniec do masy dodaj przesianą przez sitko mąkę kukurydzianą, zmielone na mąkę płatki owsiane, proszek do pieczenia i wymieszaj łyżką.
  • Do masy dodaj pokrojone na małe kawałki truskawki oraz wanilię i dokładnie wymieszaj.
  • Przelej masę do foremek na babeczki. Na jedną babeczkę przypadają mniej więcej  2 łyżki ciasta.
  • Babeczki piecz w 180 stopniach przez 25 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *