A dzisiaj przepis na najpyszniejsze bananowe ciasteczka owsiane bez cukru, które tak nam zasmakowały, że w długi weekend piekłam je dwa razy.Ciasteczka robi się, jak to zwykle u mnie bywa niezwykle łatwo i szybko, a dodatkowo idealnie nadają się jako przekąska na wynos (wczoraj pojechały z nami w śniadaniówce na basen)!

Bananowe ciasteczka owsiane bez cukru
Przeznaczenie:
Ciasteczka owsiane ze względu na ksylitol w składzie w małej ilości nadają się dla dzieci po 12 miesiącu życia. Jeśli pominiesz ksylitol, a tak zdecydowanie możesz, to zrobić, bo dodałam tylko jedną łyżkę, ciasteczka będziesz mogła podać również niemowlakowi.
Składniki:
- 1 łyżka mąki orkiszowej pełnoziarnistej (możesz pominąć i dać więcej migdałowej)
- 2 łyżki mąki migdałowej
- 1 jajko
- 30 g masła klarowanego
- 150 g płatków owsianych
- 1 łyżka ksylitolu
- szczypta wanilii (u niemowląt pomiń)
- szczypta soli morskiej (u niemowląt pomiń)
- 100 g rozgniecionego banana

Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C (góra-dół), następnie do miski wsyp płatki owsiane, mąki, ksylitol, wanilię, sól, jajko i rozgniecionego banana i wszystko dokładnie wymieszaj.
- W międzyczasie rozpuść masło klarowane. Ja zazwyczaj rozpuszczam masło w małym naczyniu żaroodpornym, które umieszcza na chwilę w rozgrzewającym się piekarniku. Do miski wlej roztopione masło klarowane i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładaj ciastka, następnie z masę formuj kulki i delikatnie spłaszczaj.
- Ciastka owsiane piecz przez ok. 18 minut, aż ciastka się zarumienią.
Jeśli podobał Ci się mój przepis na bananowe ciasteczka owsiane bez cukru
koniecznie zajrzyj na mój profil mamprzepis_pl, który prowadzę na Instagramie. Codziennie dziele się tam moimi propozycjami potraw dla niemowląt i dzieci!